Nota 10 la Mate, mai greu de obținut anul acesta. Profesoară: „Dificultate graduală, valoarea va fi diferențiată!”

Subiectele de la proba de Matematică a Evaluării Naționele au fost „cinstite” și vor reflecta acumulările de la clasă ale elevilor. Au existat și exerciții mai dificile, în special la Geometrie, care vor permite o departajare mai bună a elevilor, comparativ cu anul trecut. În concluzie, nota 10 va fi mai dificil de obținut, a spus la EBS Radio profesoara de matematică Laura Ungurean, de la Liceul Lucian Blaga din Cluj-Napoca.

Proba de Matematică a constat în 3 subiecte, cu o pondere de o treime în punctajul final, împărțite în mai multe puncte și subpuncte.

„Se va lua relativ ușor nota 8.  Nota 10 se va obține greu!”

„Subiectele au avut nivel de dificultate anticipat prin testele de antrenament. Este relativ ușor ca un elev mediu să ia nota 8, iar pentru note de 9 și 10 elevii buni ar fi trebuit să fie atenți și să dovedească ingeniozitate în rezolvarea subiectelor de Geometrie, de la subiectul al III-lea. Acolo se va face departajarea, mai exact la punctele 5 și 6; pur și simplu la punctul 6 B problema era dificilă. Zece se va obține greu”, ne-a declarat profesoara de matematică Laura Ungurean, totodată directoare a Liceului Lucian Blaga.

În opinia profesoarei, numărul de note de 10 de anul trecut (140 în județul Cluj) a fost prea mare, iar în acest an structura subiectelor va permite o departajare mai bună: „Zece nu e chiar ‘pe garduri’ la un examen de Evaluare Națională. Zece înseamnă perfect, să nu uiți absolut nimic, nici în redactare, nici din punct de vedere științific. Mi se pare un subiect (întregul subiect de examen, n.red.) cinstit, bine conceput gradual, în care valoarea să fie departajată, diferențiată. La un subiect foarte ușor este riscant ca elevi cu competențe scăzute să ia note foarte mari, iar elevii foarte buni din greșeli de neatenție să fie depunctați și atunci se egalizează valorile, între un elev bun, de nota 8 și unul foarte bun, de nota 10. Riști să egalizezi chiar acolo unde e bătaia pe liceele bune, ceea ce nu e chiar corect”, a spus profesoara.

Amintim, în 2020 în județul Cluj au fost 140 de note de 10 la proba de Matematică, în timp ce 67 de elevi au reușit să ia media generală a examenului 10. De altfel a fost un record de medii de 10 la nivel național, cu peste 890 de medii maxime, un record al ultimilor ani. Județul Cluj a fost lider între județele din afara Bucureștiului, cu 67 de medii de nota 10.

Bătăi de cap la Geometrie, pentru elevi

Peste 3.800 de elevi au susținut această probă în județul Cluj, în timp ce aproape 200, la fel ca la Română, au absentat. Am fost astăzi la liceul Nicolae Bălcescu și am discutat cu elevii care tocmai ieșeau de la proba de Matematică. Într-adevăr Geometria pare să le fi dat cele mai mari bătăi de cap. Ce ne-au povestit ei, mai jos:

 

La fel ca la proba de Română, părinții și-au așteptat cu mari emoții copiii la poarta centrelor de examinare. Unul dintre ei ne-a mărturisit că a văzut mai puțini elevi jubilând în comparație cu proba de Română, dar că totuși, subiectele nu au fost atât de dificile. Declarațiile părinților intervievați, mai jos:

Ultima probă a Evaluării Naționale, vineri

Vineri are loc ultima probă a Evaluării Naționale la clasa a 8-a, cea de Limba și Literatura Maternă, la care vor participa peste 500 de elevi din județ, peste 440 la limba maghiară și ceilalți, peste 70 la germană.

Rezultatele provizorii ale examenului vor fi afișate în 29 iunie, iar cele finale, după contestații, în 4 iulie.

Ascultați materialul difuzat pe EBS Radio:

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: