Asigurarea spațiilor necesare, în special la școlile cu număr de elevi în creștere dar și distanțarea între elevi, în clasele mai aglomerate, sunt printre principalele provocări cu care se confruntă unitățile de învățământ la început de nou an școlar.

De asemenea, conducerile unora dintre unități caută cele mai potrivite formule pentru organizarea festivității de deschidere, care este permisă, dar care poate atrage un aflux foarte mare de persoane, ceea ce poate pune în pericol respectarea măsurilor de distanțare și protecție sanitară.
Începutul noului an școlar a fost tema emisiunii Forum EBS de joi, 9 septembrie, realizată de Ovidiu Cornea. Acesta a prezentat discuțiile purtate cu directorii a mai multor școli din Cluj-Napoca și din județ legat de pregătirea
Prezență fizică până la 6 cazuri la mia de locuitori
Normele care se aplică în noul an școlar au fost aprobate printr-un Ordin comun al Ministerelor Educației și Sănătății, publicat în 3 septembrie. Principala modificare este că a fost modificat pragul de incidență a cazurilor de la care o școală intră în scenariul roșu, până la 6 la mia de locuitori. Inspectorul general școlar al județului Cluj, Marinela Marc, a declarat într-o conferință de presă că permiterea prezenței fizice a elevilor pentru cât mai mult timp la școală este benefică. Ascultați declarația completă a șefului ISJ Cluj pe această temă, mai jos:
La rândul său, prefectul Tasnádi Szilárd a spus că dacă părinții, copiii și profesorii și elevii vor fi responsabili și vor respecta măsurile de purtare a măștii și celelalte măsuri sanitare în vigoare, în autoritățile nu au de ce să își facă griji.
Școala va începe la Cluj în aproximativ 400 de școli cu personalitate juridică și structuri ale acestora, la care se adaugă 55 de instituții private.
Festivitatea de deschidere dă bătăi de cap
La școala Ioan Opriș din Turda, festivitatea de inaugurare a cursurilor naște cele mai multe îngrijorări: „Șoala noastră are undeva la 755 de elevi, dacă am lua un singur părinte deja ajungem la 1.500 și după cum știm cu toții, problema cea mai mare este la învățământul primar, unde părinții își doresc să vină ambii, dacă se poate și bunicul și bunica și este singura mea îngrijorare în acest sens. Încă nu am deschis cum vom proceda la deschidere, dar indiferent de modalitatea de deschidere se va avea în vedere respectarea tuturor normelor de siguranță”, ne-a declarat directoarea Camelia Berekmeri.
Distanțare „cât se poate”
Pentru școlile din Cluj-Napoca unde numărul elevilor crește constant, respectarea condițiilor de pandemie, mai exact de distanțare, creează o presiune suplimentară. La școala Ioan Agârbiceanu din cartierul Mărăști au fost amenajate încă de anul trecut 2 săli de cursuri, unde vor învăța 2 clase de a 6-a, în containere modulare.
De asemenea, a crescut de la an la an numărul claselor pregătitoare, ajungând la un record de 12 în acest an, cu peste 300 de elevi, ceea ce duce la decalarea până la ora 11 a orelor de intrare la cursuri. Școala a ajuns în prezent la peste 1.700 de elevi, în 63 de clase.
O să intrăm la intervale orare diferite, pe intrări separate, corpuri de clădire diferite, festivitate doar pentru clasele pregătitoare, tot așa, decalat, în timp ce elevii de gimnaziu vor veni doar să își întâlnească diriginții, să își ia manualele și ce le-au mai pregătit aceștia”, ne-a declarat Paula Balica, directoarea școlii.
În privința distanțării recomandate, de 1 metru între elevi, conducerea se va strădui să o respecte “cât se poate”: Ne străduim cât se poate, vom aerisi, vom respecta toate normele din Ordinul comun, eu zic că dacă toți suntem responsabili, părinți, copii, profesori, totul va decurge normal”.
“S-a încercat evitarea organizării în 2 schimburi, dar chiar și așa, începerea programului la unele clase a fost împins până la ora 11: Clasele a 2-a vor veni începând cu ora 11, astfel încât să se încadreze în termenul prevăzut de lege cu terminarea orelor, e o declare a programului școlar”, a mai spus directorul școlii clujene.
Două schimburi
La o altă școală al cărei număr de elevi a crescut constant, de la aproximativ 200 în 2012 la peste 900 în prezent, Seminarul Ortodox, a fost necesară organizarea a 2 schimburi, întrucât unul dintre imobile, de pe strada Meseriilor, se află în proces de modernizare:
Vom avea în acest an cursuri și după-masa, suntem nevoiți să facem 2 schimburi, dar pentru a fi exhitabili față de elevi și părinți, clasele a 8-a și a 12-a vor veni de dimineața, iar celelalte clase vor veni o săptămână dimineața una după-masă”, a spus directorul Liviu Vidican Manci.
El a explicat că școala va respecta toate măsurile sanitare în vigoare, asigurarea de dezinfectant, măști de protecție pentru cei care au nevoie, aerisirea spațiilor, iar în privința distanțării vor face cât de mult se poate în condițiile de spațiu date, situație valabilă și în cazul altor unități.
Suntem într-un sistem în care clasele sunt mari, chiar foarte mari, supra-încărcate, spațiile sunt cele pe care le avem în Cluj, mai puțin școlile nou construite unde au fost gândite săli mai generoase șoi mai mari. În rest, ce știți că este în Cluj este și la noi. Ne străduim, să îi impulsionăm pe copii să fie atenți și să nu producem pauză mai mult decât este cazul, pentru că spiritul acesta panicard îi face să rateze obiectivul pentru care vin la școală. Ei vin la școală să învețe și încercăm să îi ajutăm să învețe”, a spus Liviu Vidican Manci.
Majoritatea directorilor consultați de Forum EBS sunt de părere că permiterea venirii fizice a copiilor la școală până la pragul de infectări de 6 la mia de locuitori în localitate este de bun augur, întrucât cursurile fizice sunt mult mai benefice în procesul de învățare.
Unii dintre ei ne-au spus însă că sunt și părinți care au rezerve vizavi de această măsură.
La Forum EBS am mai discutat și cu alți directori din mediul urban și rural, mai exact de la școala Octavian Goga și Liceul cu Program Sportiv din Cluj-Napoca, Poiana Turda, școala Simion Balint din Copăceni și școala gimnazială Baciu.
Ascultați mai jos întreaga emisiune Forum EBS: