Noul rector al UBB, pentru EBS Radio: „Era o victorie așteptată, semnul de întrebare era procentajul”

Profesorul Daniel David, noul rector al Universității Babeș-Bolyai, a vorbit în direct la EBS Radio, marți seară, despre victoria sa în cursa pentru conducerea UBB, la doar câteva minute după aflarea oficială a rezultatelor.

 

“Era (o victorie, n.red.) așteptată, am discutat cu colegii mei înainte de a depune această candidatură, ne-am mutat de la posibilitate la probabilitate, iar când am depus dosarul de candidatură era aproape certitudine. Pentru mine mai degrabă semnul de întrebare era procentul cu care o să câștig. Și lucrurile acestea s-au putut vedea și din dezbaterile la facultăți, în funcție de numărul participanților. Sigur, a fost o întrebare numărul, pentru că am propus un proiect nou, interesant, iar pentru mine era important să am o susținere mare din partea colegilor, nu să câștig funcția de rector ca o galonare personală”, a declarat profesorul Daniel David în direct la EBS Radio, în cadrul ediției Interviurilor EBS de marți seară,  la puțin timp după ce rezultatul alegerilor pentru funcția de rector al UBB au devenit oficiale.

Rezultatul obținut, peste 71% din voturi i-a depășit ușor așteptările: “Eu speram să fie cu siguranță la peste60 și ceva la sută, un număr la care eu m-am așteptat și cu care sigur m-am simțit confortabil. Mă bucur că e și peste 70%”, a spus el.

Invitații interviurilor EBS Radio, jurnaliștii Ruxandra Hurezean, redactor-șef adjunct la Transilvania Reporter și Remus Florescu, redactor-șef adjunct la cotidianul Adevărul, au fost de părere că prin prisma profilului său de teolog, șansele profesorului Ioan Chirilă, contracandidatul lui Daniel David, de a deveni rector au fost unele reduse.

Întrebat pe această temă noul rector al UBB a spus:

“Nu știu, e foarte greu de spus, eu cred că a contat foarte mult programul de candidatură, faptul că patru ani (în calitate de prorector, n.red) am cunoscut foarte bine această universitate, iar colegii m-au cunoscut foarte bine, faptul că am început împreună o serie de proiecte și în mod natural trebuia să mergem împreună ca să le încheiem și să deschidem alte proiecte. Nu știu dacă a contat componenta de teologie sau nu, eu cred că a contat mai mult programul, sigur, este o părere personală, nu avem cum să verificăm aceste lucruri”.

Profesorul Daniel David, prorector al UBB, a fost ales, marți în funcția de rector al universității clujene, cu 1026 de voturi, 71,35% din numărul total de 1403 de voturi valabil exprimate.

Prezența la vot a fost una ridicată, de 1.438 de algători, din 1.616 de persoane înscrise pe liste, însemnând un procent al prezenței de 88,99%.

La vot s-au prezentat 1438 de alegători, din totalul de 1616 de persoane înscrise pe listele de vot, prezenţa ajungând astfel la 88,99 %.

Ne poți asculta și aici: