Noul tip de coronavirus a ajuns în România

Primul caz de coronavirus din România a fost confirmat în județul Gorj.

Este vorba despre un bărbat care a intrat în contact cu un italian diagnosticat zilele trecute în Rimini și care s-a aflat de curând în România, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

„Bărbatul este, în prezent, în stare bună și nu are simptome de boală. Mai avem în lucru 33 de teste din acea zonă și vă vom confirma rezultatele imediat ce va fi posibil”, a precizat Victor Costache.

Faptul că gorjeanul diagnosticat cu noul tip de coronavirus este în acest moment asimptomatic reprezintă o evoluție firească a bolii, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. El a spus că familia bărbatului, formată din șapte persoane, a fost pusă în carantină.

„Poți să fii asimptomatic, dar să fii pozitiv. Asta înseamnă că în perioada în care ești pozitiv și asimptomatic, poți transmite boala. Pe parcurs poți deveni simptomatic; poate oricând să apară febra sau alte simptome. Nu este niciun semn îngrijorător, ci acesta este mersul normal al bolii. Familia lui este izolată la domiciliu timp de 14 zile, pentru că este perioada de incubație, care are fazele ei: faza în care devii pozitiv, faza în care devii simptomatic și așa mai departe”, a menționat Raed Arafat.

Bărbatul diagnosticat cu noul tip de coronavirus a fost adus la București pentru investigații suplimentare, iar ancheta epidemiologică continuă în acest caz. Între timp, autoritățile române fac în continuare apel la calm și ne îndeamnă să luăm principalele măsuri de prevenție, care sunt spălatul mâinilor de cât mai multe ori, curățarea suprafețelor cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool și evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute.

 

Ne poți asculta și aici: