Nu doar muzica de la Bonțida a electrizat publicul în weekend la Cluj. Entuziasm general la un concert de muzică barocă

Sute de clujeni au participat la sfârșitul de săptămână la concertul de muzică barocă din cadrul turneului BaRockin Transylvania. Artiștii din ansamblul Musica Ricercata, coordonat de dirijorul principal al Filarmonicii din Cluj, Gabriel Bebeșelea, au cântat, pe instrumente de epocă, atât piese celebre, ale unor compozitori precum G. Telemann sua W.A. Mozart, cât și lucrări compuse în Transilvania, acum mai bine de două secole, dar mai puțin cunoscute.

 

Este cazul unui fragment dintr-o operă de Anton Hubatschek, cel care organiza prima dată în România premiera operei Flautul Fermecat, de Mozart. Publicul a răspuns entuziast la prestația artiștilor, pe care i-a provocat la mai multe bisuri:

“Este ceva nou, am mai văzut astfel de concerte, dar nu la Cluj. M-a mulțumit faptul că a fost foarte multă lume, nu mă așteptam, pentru această muzică. Un astfel de concert sau este valoros, sau nu, dar acesta a fost de înaltă valoare, tot, începând de la comportamentul Orchestrei, au fost foarte degajați, au cântat fără stress, iar asta s-a transmis și spectatorului”, a spus doamna Mariana Veronica, entuziasmată de reprezentație. De altfel din rândul audienței s-au auzit exclamații, precum „Excepțional” și „Bravo”, lucru întâlnit mai puțin la o reprezentație instrumentală, fie ea și cu fragmente interpretate vocal.

“Am ajuns mai târziu, dar a fost superb”, ne-a precizat un tânăr, completat de o colegă: “I-am mai văzut pe cei din Musica Ricercata, sunt foarte faini, este altceva”, a adăugat tânăra.

“Excepțional, iar artiștii sunt foarte talentați. Este un stil diferit, dar un stil foarte bun și plăcut, pentru toate generațiile”, a spus un alt tânăr.

Soprana Rodica Vica a interpretat mai multe arii, unele dintre acestea într-o vestimentație nonconformistă, cu tentă rock. Muzica baroc atrage tot mai multă lume, spune artista:

„Din punctul meu de vedere s-a scris istorie pentru că s-au făcut lucruri unice, care nu s-au mai cântat decât la premierele lor, din perioadă barocă, galantă, rococo și clasică. Eu cânt într-adevăr multe stiluri, dar recunosc că muzica baroc mă reprezintă cel mai bine, o ador. Am vrut să aduc foarte multe elemente din actualitate, chiar dacă vorbim de muzici mai vechi de 300 de ani și cred că publicul merită să cunoască foarte bine stilul baroc, pentru că din punctul meu de vedere muzica baroc este o muzică terapeutică și s-ar putea să resolve foarte multe alte lucruri”, ne-a declarat artista.

Muzica barocă poate stimula publicul larg, din România, spre (re)descoperirea muzicii clasice, a adaugat Rodica Vica:

“De câțiva ani lumea cere tot mai mult muzică barocă, iar sălile sunt întotdeauna pline, cee ce este o confirmare a faptului că această muzică invită publicul să cunoască și mai bine muzica clasică”, ne-a transmis soprana.

Turneul Barockin Transylvania va continua la Brașov, Mediaș și București. În proiect sunt implicați și artiști din Orchestra de Tineret a Uniunii Europene.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: