Numărul de cazuri de Covid-19 este în creștere la Cluj. Mircea Abrudean: „Nu sunt focare active, vorbim doar de focare familiale”

În ultimele zile, numărul de cazuri noi de Covid-10 este în creștere în județ. Din fericire, potrivit prefectului județului Cluj, nu există deocamdată focare care să ducă la o creștere și mai mare a numărului de îmbolnăviri.

30 de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2 au fost raportate de autorități de ieri până astăzi, după ce, cu o zi înainte, 42 de noi pacienți au fost internați în spitale din Cluj-Napoca cu diagnosticul Covid-19.

„Media zilnică a ultimelor 10 zile, să zicem așa, este undeva la 25 de cazuri noi. Am avut zile și cu 42, am avut zile și cu 18 cazuri, cam asta este media. Avem o creștere a numărului de testări la cerere și au ieșit foarte multe persoane pozitive. Apoi avem mulți suspecți care sunt internați în diverse unități sanitare, sunt testați și sunt pozitivi. Cam asta este explicația. Nu sunt focare active care să genereze cazuri, vorbim doar de focare familiale – caz pozitiv și ulterior și familia pozitivă”, a explicat prefectul de Cluj.

Numărul persoanelor internate în spitalele dedicate din Cluj-Napoca era astăzi de aproape 280. Cei mai mulți sunt internați la Spitalului de Boli Infecțioase și cel de Pneumoftiziologie și aproximativ 50 la Spitalul de Recuperare.

„Momentan nu avem o problemă cu capacitatea și cu locurile de primire a pacienților, pentru că avem în continuare un flux de pacienți care se internează, respectiv se externează. Pentru că după evaluarea lor, cei asimptomatici preferă să stea acasă, în izolare și atunci se eliberează locuri. Rămân în spital în general cei cu forme ușoare, medii și mai grave. Se poate constata o ușoară creștere a numărului de internări în ultimele 3-4 zile”, a mai declarat pentru EBS Radio prefectul Mircea Abrudean.

În acest moment, la Cluj, 27 de pacienți infectați cu coronavirus sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă. Spitalele clujene au 35 de locuri la ATI pentru acești bolnavi, dar alte 10, amenajate la Spitalul de Boli Infecțioase, vor putea fi folosite, dacă va fi cazul.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: