O aplicație care îi ghidează pe nevăzători în oraș sau în interiorul clădirilor a fost lansată la Cluj

Noile tehnologii pot ajuta persoanele nevăzătoare să se descurce mai bine atunci când se deplasează în oraș sau în interiorul clădirilor, ori în mijloacele de transport în comun.

O aplicație creată chiar cu acest scop, lansată în această toamnă în România, a fost prezentată acum și la Cluj.

Pe baza unor recomandări audio, sistemul le permite persoanelor nevăzătoare să urmeze itinerariul pe care și-l doresc.

„Sistemul constă în anumite tipuri de senzori instalați în anumite zone. Persoanele cu dizabilități descarcă aplicația în telefon gratuit, iar telefonul, când intră în conexie cu unul dintre senzori, începe să-i spună în timp real toate informațiile de care are nevoie. Ce se află de jur împrejur, puncte de interes, distanțe de care are nevoie ca să poată să meargă unde dorește. Aplicația îi dă informația de care nevoie. Am reper, știu unde sunt, iar pasul doi e unde vreau să merg. Această aplicație îl sprijină și îi dă răspunsurile stricte de care are nevoie, plus distanța”, a declarat Marian Coman, reprezentantul companiei care a lansat aplicația.

Mai multe persoane nevăzătoare au testat sistemul într-un mini-tur organizat într-o clădire din centrul orașului. Astfel de aplicații pot fi utile, dar trebuie să devină și mai interactive, spun câțiva dintre cei care le-au testat.

 

Un modul experimental, unde va fi utilizată aplicația, urmează să fie amenajat în sediul uneia dintre facultățile Universității Babeș-Bolyai, unde învață 35 de studenți cu deficiențe de vedere.

Noile tehnologii pot ajuta persoanele nevăzătoare să își desfășoare mult mai ușor activitățile.

„Sunt clădiri istorice unde nu poți să faci amenajări specifice, conform legislației, dar poți să vii cu măsuri tehnologice ca să compensezi ceea ce nu poți să faci accesibil. Vrem să aducem în fața studenților cu dizabilități tot ceea ce este bun pentru acestea, pentru a le facilita integrarea și incluziunea atât pe plan academic, cât și pe plan social, cultural și, bineînțeles, profesional”, a declarat și Marian Pădure, coordonatorul Centrului studenților cu dizabilități din cadrul universității.

Aplicația care ghidează persoanele nevăzătoare și care utilizează date stocate în cloud și senzori conectați la satelit funcționează deja în mai multe facultăți din București.

Costurile sunt suportate de către instituții.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: