O cercetătoare de la UBB, singura din România pe lista câștigătorilor granturilor Consiliului European al Cercetării

Alexandra Baneu este singura din țară care a câștigat „Nobelul granturile europene”. Ea va studia „caietele” studenților din Evul Mediu.

Alexandra Baneu este singurul cercetător din România inclus pe lista celor 436 de câștigători din statele europene în cadrul competiției organizate de către Consiliul European al Cercetării.
Proiectul propus de ea, și anume studierea „caietelor” studenților medievali, va beneficia de un grant de peste 1,1 milioane de euro.

„UBB și echipa din cadrul Centrului de Filosofie antică și medievală, condus de prof. univ. dr. Alexander Baumgarten, au creat contextul intelectual în care am putut concepe un proiect de o asemenea anvergură. Alături de o echipă deja formată și performantă, voi studia pentru următorii 5 ani «caietele» studenților medievali, având ambiția de a reconstitui o parte a istoriei universității medievale din această perspectivă inedită”, spune Alexandra Baneu, câștigătoarea proiectului.

Competițiile European Research Council reprezintă cele mai exclusiviste și mai dificile competiții de granturi europene, informal fiind supranumite „Nobelul granturile europene”, a spus și rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. Daniel David.

„Câștigătorii granturilor sunt recunoscuți drept cercetători de anvergură europeană, de la care se așteaptă contribuții științifice care să stimuleze sau să producă schimbări paradigmatice în domeniile de derulare. UBB mai găzduind în prezent un proiect ERC în derulare în zona științelor naturii. Ca universitatea din țară cu cea mai veche tradiție academică, începută în 1581 cu Academia/Universitas Claudiopolitana, UBB are ambiția de a contribui la înțelegerea istoriei universităților europene, cu impact apoi și asupra înțelegerii comprehensive a istoriei proprii”, a declarat rectorul UBB.

Doar 13% dintre proiectele depuse au fost selectate pentru finanțare.

 

Ne poți asculta și aici: