O echipă de voluntari din Cluj a realizat o aplicație online care permite pre-testarea voluntară a populației la simptomele de COVID-19

Aplicația COVID Monitor e menită să reducă presiunea pe sistemul medical de urgență și centrele de triaj implicate în lupta COVID-19.

Aplicația se bazează pe date introduse de medici voluntari și este un proiect pilot de pre-testare online a suspecților de SARS-CoV-2 utilizând Inteligența Artificială.

Cu ajutorul datelor cu privire la simptome și diagnostice preluate din centrele de triaj ale spitalelor, aplicația generează un profil al suspectului de COVID. Dacă la aceasta se adaugă datele dintr-o auto-evaluarea a utilizatorilor, COVID Monitor generează un diagnostic prezumtiv.

„Noi nu vom putea testa pacienții dacă au sau nu COVID, asta se face prin teste specializate, dar pe baza simptomelor putem să evaluăm dacă riscul lor de a avea această boală este mare, mic sau foarte mare.”, a spus la EBS Radio inițiatorul proiectului, Dan Chiuzbăian, project manager la Viki, o companie din Cluj care se ocupă de soluții inteligente de automatizare.

Dan Chiuzbăian a precizat că introducerea de date este prioritară, pentru a putea obține un algoritm suficient de „informat”, iar aceasta se bazează pe datele pe care vor putea să le introducă medicii voluntari.

Ascultați interviul acordat de Dan Chiuzbăian la EBS Radio:

 

Ne poți asculta și aici: