E toamnă, iar copiii se pregătesc să meargă la grădiniță sau la școală. Iar părinții sunt interesați să afle metode inedite pentru a-i obișnui cu noul mediu.
Astfel, pentru copiii de grădiniță, la început de septembrie sunt tot mai căutate povești și jocuri care să-i ajute pe părinți să le explice celor mici ce îi așteaptă atunci când se întorc în colectivitate, iar vânzările cresc semnificativ.
Și la Cluj se produc cărți și jocuri, al căror principal personaj, Fram – ursul polar, îi ajută pe copii prin diverse povestiri concepute de scriitori împreună cu psihologi, să se adapteze la medii noi.
„În ultimele 2 săptămâni am avut o creștere de comenzi de 50%. Pentru noi e foarte evident că e o provocare pentru părinți, iar aceștia doresc să-și pregătească copiii pentru acestă lume nouă și noi dorim ca Fram să fie un companion al lor, dar și un prieten al părinților care să găsească în aceste cărți acele informații care să le fie utile și să aibă discuții deschise cu copiii despre ce-i așteaptă în următoarele zile când ei vor simți acest așa zis abandon”, a declarat Ciprian Beldean, manager de proiect.
Modificarea programului zilnic, noile obiceiuri și creșterea gradului de autonomie sunt principalele provocări pentru copii.
Psihologii le recomandă părinților să aloce timp pentru a le explica celor mici toate detaliile noilor etape, într-un mod creativ. Sunt de mare ajutor jocurile, dar și lecturile.
„E foarte important, în general când e vorba de o schimbare, să înceapă pe un fond de odihnă, deci recomand să se culce cât mai devreme, recomand ca părinții să se joace de-a grădinița. E foarte important ca părintele să citească cât mai multe despre adaptarea la grădiniță cu accentul pe emoții, pe rutina care urmează”, a precizat și psihologul Irina Forgaciu.
Sfaturile specialiștilor sunt cu atât mai importante cu cât anul acesta grădinița începe într-un context special, cu respectarea unor măsuri stricte pentru copii, pentru a preveni răspândirea inectării cu noul coronavirus.
Sursa foto: pixabay.com