Oferiți o nouă casă bradului pe care-l împodobiți de Crăciun

Membrii asociației CERT Transilvania îi sfătuiesc pe clujeni să împodobească brăduții de Crăciun în ghiveci, pentru a contribui în acest fel la salvarea pădurilor.

 De altfel, ei au început o campanie de colectare și replantare a acestora.

„Noi îi încurajăm ca, prin felul de brad pe care îl cumpără să nu contribuie deloc la tăierea acestora, ci efectiv să cumpere brăduții în ghiveci, în așa fel încât după ce trec sărbătorile de iarnă să poată fi predați către noi și în momentul în care ne permite vremea de afară să îi putem planta, să îi readucem în mediul lor, unde își au locul. Este prima campanie în această direcție pe care o facem”, spune Dan Jecan, președintele asociației CERT.

Inspirația a fost Damian, un băiețel în vârstă de 5 ani care anul trecut i-a rugat pe voluntarii CERT să îl ajute să îi ofere o nouă casă bradului care i-a înveselit sărbătorile de iarnă.

„Ideea a pornit dintr-o experiență pe care am avut-o anul trecut, când un copil care și-a dorit foarte mult ca brăduțul de care s-a bucurat de-a lungul Crăciunului să se întoarcă la familia lui ne-a contactat prin intermediul mamei lui și ne-a rugat să ducem brăduțul înapoi în pădure. Experiența aceasta ne-a marcat, așa încât ne-am gândit ca anul acesta să dăm șansa mai multor oameni să facă acest lucru”, a mai spus Dan Jecan.

Anul viitor, brazii în ghiveci strânși în cadrul campaniei vor fi plantați în pădurea brăduților de Crăciun.

Reprezentanții CERT vor anunța la începutul lunii ianuarie locațiile în care aceștia vor putea fi predați. Pentru ca brăduții să aibă cele mai mari șanse de supraviețuire după plantare, specialiștii îi îndeamnă pe cumpărători să opteze pentru branzi românești care sunt deja aclimatizați, să îi amplaseze departe de sursele de căldură, să nu îi încarce cu ornamente și să nu îi ude.

 

Ioana Pîrlea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: