Optimism pentru elevi, după prima zi de evaluare națională, la Cluj

Emoții mari pentru elevii de a 8-a, dar și pentru părinții acestora: a început Evaluarea Națională. Peste 3.800 de elevi din județul Cluj au susținut astăzi prima probă, de Limba și Literatură Română. Mulți dintre cei intervievați la ieșirea de la examen au răsuflat însă ușurați după probă și speră la o notă mare.

Subiectele primite de elevi, inclusiv cele de gramatică au ponit de la două fragmente din texte la prima vedere, de Sorin Titel (Pantera neagră) și Stela Giurgeanu (Falsa generozitate, text publicat pe Dilemaveche.ro).

La subiectul final, absolvenților le-a fost pusă la încercare creativitatea, fiind provocați să redacteze un text narativ pe o temă dată. Am fost la liceul Onisifor Ghibu, unde cei mai mulți candidați au ieșit plini de optimism de la examen.

Ce ne-au declarat, mai jos:

Cel puțin la fel de emoționați precum elevii au fost și părinții care i-au așteptat la ieșire:

Prima promoție care a făcut și clasa pregătitoare

Promoția actuală de absolvenți este prima care a parcurs și clasa pregătitoare, de la introducerea acesteia în 2012. Întrucât în anul respectiv a fost permisă înscrierea elevilor fie în pregătitoare fie direct în clasa 1, asta explică numărul semnificativ mai mic de absolvenți din acest an în județ – 4.028, față de peste 4.900 anul trecut, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Examenul din acest an a adus și alte noutăți:

„Actuala generație a beneficiat de o simulare a examenului de Evaluare națională, care se suține pe o structură nouă a subiectelor, de tip broșură, elevii au putut beneficia de 15 seturi de anttrenament, au putut cunoaște structura acestor subiecte din practica la clasă și din structura acestor seturi de antrenament,  care au fost săptămânal difiuzaate dinspre Ministerului Educației. De la această probă au absentat 194 de elevi, număr mai mic decât anul trecut, nu au existat situații de fraudă sau de tentativă de fraudare în niciunul din cele peste 100 de centre de examinare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj, Amalia Gurzău:

Proba la matematică, joi

Evaluarea națională la clasa 8-a va continua joi, cu proba la Matematică, respectiv vineri cu cea la Limba și Literatura Maternă. Rezultatele vor fi afișate în 29 iunie. Amintim, anul trecut județul Cluj a avut cea mai mare rată de promovabilitate din țară, peste 88% la evaluarea națională.

Ascultați mai jos materialul difuzat de EBS Radio:

Ovidiu Cornea 

 

Ne poți asculta și aici: