Ordonanța Militară 10: Unii vârstnici pot ieși din case indiferent de oră

Autoritățile au emis, astăzi, Ordonanța Militară numărul 10. Aceasta prevede, printre altele, că sunt categorii de persoane vârstnice care pot ieși din locuințe indiferent de oră. 

„În curând ne vom apropia de normalitate. Știu că a fost greu, că ne este greu, dar cu toții avem același obiectiv: să întărim protecția în fața acestui inamic. O veste bună pentru persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani este că circulația este permisă în afara locuinței și a gospodăriei. Astfel, indiferent de intervalul orar, pot circula în afara locuinței persoanele peste 65 de ani, în următoarele condiții: deplasare în interes profesional; în situația în care au nevoie de asistență medicală care nu poate fi rezolvată de la distanță, pentru activități agricole”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

În aceeași Ordonanță Militară se prevede un nou program orar pentru alte categorii de persoane de peste 65 de ani.

„De la 7 la 11 și de la 19.00 la 21.00 sunt permise deplasările pentru asigurarea de bunuri, pentru motive justificate – cum ar fi asistența unui minor sau a unei alte persoane în vârstă, pentru verificarea motivelor deplasărilor se aplică dispozițiile Ordonanței Militare nr. 3 și a prevederilor din această ordonanță cu privire la prevenirea răspândirii virusului”, a mai spus ministrul Marcel Vela.

Tot prin Ordonanța Militară numărul 10 se prelungește suspendarea zborurilor spre și dinspre Spania, Italia, Franța, Germania, Austria, Belgia, Elveția, SUA, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Olanda, Turcia și Iran. Aceste curse aeriene sunt interzise până în 14 mai, inclusiv.

„Rămâne valabilă permisivitatea pentru zborurile care efectuează transporturi de marfă, efectuate și cu aeronave de stat, transport de corespondență, transport umanitar sau care asigură servicii medicale de urgență, servicii tehnice precum și aterizări tehnice necomerciale”, a precizat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Și Poșta Română este vizată de Ordonanța Militară numărul 10. Pe durata stării de urgență, trimiterile pot fi predate prin introducerea în cutii poștale sau prin afișare la adresa destinatarului. Sunt exceptate de la această regulă actele de procedură.

Textul integral al Ordonanței Militare numărul 10 îl găsiți aici.

 

Ne poți asculta și aici: