Orice eveniment privat, în spații deschise sau închise, se anulează la Cluj. Prefectul îndeamnă clujenii la „lockdown personal”

Organizarea de nunți, botezuri sau alte evenimente private, afară sau în interior, a fost interzisă în județul Cluj.

Numărul de cazuri de Covid-19 crește în județul Cluj cu fiecare zi care trece. Astfel, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât astăzi interzicerea grupurilor de pietoni mai mari de șase persoane, dacă acestea nu sunt din aceeași familie și să recomande purtarea măștii peste tot în locurile publice în toate localitățile, indiferent de rata incidenței cazurilor de Covid-19.

În județ, astăzi existau trei localități unde incedința cazurilor era mai mare de 3 la mia de locuitori. Este vorba de Câțcău, unde incidența este de 7,55 la mia de locuitori, Sic, unde a ajuns la 4,36 și Gherla, unde aceasta a ajuns la 4,27. În toate aceste localități, purtarea măștii în toate spațiile publice deschise a devenit obligatorie. De asemenea, elevii din aceste localități vor trece la învățământul online.

În Cluj-Napoca incidența cazurilor de Covid-19 este de 2,18 la mia de locuitori, iar prefectul Mircea Abrudean le recomandă oamenilor să poarte masca, poziționată corect ca să acopere nasul și gura, inclusiv afară, indiferent dacă e vorba de spații aglomerate sau nu.

„La cum evoluează situația vom ajunge la o rată de infectare de 3 la mia de locuitori și la Cluj-Napoca. Este absolut necesar să renunțăm la orice fel de socializare, cum ar fi vizitele la prieteni, la cunoștințe. Am rugămitea, de fapt e o recomadare fermă către clujeni să poarte masca în toate spațiile deschise…Îi îndemn pe clujeni la un lockdown personal, ca să nu se ajungă, foarte repede, la alte restricții care vor afecta viața tuturor”, a declarat astăzi prefectul Mircea Abrudean.

Restaurantele, cafenelele și sălile de spectacol din Cluj-Napoca se redeschid

În ceea ce privește restaurantele, cafenelele, sălile de spectacole și cinematografele, acestea pot funcționa la o capacitate de 30% în localitățile în care incidența este între 1,5 și 3 îmbolnăviri la mia de locuitori, dar nu vor putea organiza evenimente cu grupri de persoane. În localitățile în care rata depășește 3 la mie, aceste unități vor fi închise.

Aceleași măsuri sunt valabile și în cazul sălilor de jocuri de noroc.

„Din păcate, măsurile de relaxare au fost înțelese greșit de unii, drept urmare am ajuns în această situație”, a mai spus prefectul de Cluj, care a mai precizat că strada Piezișă din Cluj-Napoca, din apropierea campusurilor studențești, a fost încadrată ca zonă de siguranță specială, iar mai multe echipaje verifică în permanență respectarea regulilor la unitățile de acolo.