Pandemia de Covid-19 îi responsabilizează pe clujeni. Cererea pentru vaccinarea antigripală a crescut

Cererea pentru vaccinul antigripal este mult mai mare ca anul trecut în Cluj. Asta după ce medicii au atras atenția că este important ca oamenii să nu se îmbolnăvească și de Covid-19 și de gripă.

Distribuția dozelor de vaccin împotriva gripei sezoniere a început în județ, primele dintre acestea fiind alocate personalului medical, respectiv copiilor și gravidelor.

Medicii de familie au primit deja o primă parte dintre doze, chiar dacă acestea încă nu sunt suficiente pentru imunizarea tuturor persoanelor la risc. În acest an, cererea din partea pacienților este mai mare, spune dr. Emiliana Costiug, vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie Cluj.

„Am vaccinat antigripal cu dozele primite gravidele și copiii și așteptăm și celelalte doze de vaccin. În această perioadă am vaccinat și pacienți care au achiziționat serul din farmacii. Față de alți ani, în care ne rugam, în ghilimele, de pacienți și încercăm să-i convingem cât de importantă este vaccinarea antigripală, acum avem situația inversă în care există o cerere mare de vaccin, îl recomndăm și noi, dar cred că nu vom reuși să acoperim toată cererea”, a declarat la EBS Radio dr. Emiliana Costiug.

Direcția de Sănătate Publică Cluj a primit recent o nouă tranșă de 3.300 de vaccinuri, destinate copiilor, după ce anterior a început distribuția unei prime tranșe, de 10.000 de doze, adresate personalului medical.

Până la mijlocul lunii este așteptată o nouă tranșă din cele aproape 100.000 de doze solicitate de DSP Cluj. Acestea vor fi administrate, însă, anumitor categorii de pacienți.

„Vorbim doar de populația la risc, adică persoane vârstrice, de peste 65 de ani, persoane vârstnice sau cu boli cronice, cum ar fi boli pulmonare, metabolice, hematologice, cardiologice, respiratorii, de gravidele, copiii din anumite grupe de vârstă, personalul medico-sanitar și persoanele care sunt instituționalizate pe perioadă îndelungată. Este o măsură de a ne proteja activ. Cine este în categoria de risc și este cartagrafiat, este chemat la medicul de familie, este evaluat și i se administrează vaccinul. Recomand cu căldură vaccinarea”, a precizat și Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.

Ministerul Sănătății a achiziționat anul acesta 3 milioane de doze de vaccin antigripal, dublu față de anul trecut, iar distribuția primei tranșe a început la mijlocul acestei luni.

Cei care nu intră în categoriile de risc și doresc să se vaccineze împotriva gripei pot să își procure vaccinul din farmacii.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: