Pandemia îi trimite pe artiști înapoi online. Activitățile în interior au fost suspendate la Cluj

Instituțiile culturale din Cluj sunt în căutare de soluții pentru a fi aproape de spectatori, în condițiile în care sălile de spectacole au fost din nou închise.

Spectacolele Teatrului Național vor fi transmise online.

 

După o vară în care spectacolele s-au desfășurat în aer liber, artiștii sunt nevoiți din nou să „întrerupă” legătura cu publicul. Din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19, sălile de spectacol s-au închis, deocamdată pentru 10 zile, începând de luni, dar artiștii știu că trebuie să se reinventeze din nou.

Astfel, artiștii Teatrului Național clujean, de exemplu, care au susținut recent prima prmeieră a stagiunii, se pregătesc pentru reprezentații transmise live pe internet.

„Spectacolele de la Sala Mare încercăm, pe toate, să le jucăm în live. Actorii joacă spectacolul ca de obicei, dar fără public, se filmează și se transmite în direct. Vom face asta cât timp e în regulă totul din punct de vedere pandemic cu trupa și cu staff-ul teatrului. Și sperăm să fie totul în regulă, în continuare”, spune Ștefana Pop Curșeu, director adjunct al teatrului. La sala mică a teatrului, cea mai recentă premieră, „În oglindă”, în regia Andreei Iacob, a fost gândită special pentru a putea fi vizualizată pe internet, în schimb alte producții nu vor putea fi transmise de aici.

În cazul activităților culturale pentru copii, comutarea în online prezintă mai multe dezavantaje, explică managerul centrului independent Mini-Reactor, Delia Gavlițchi.

„Este o foarte mare provocare pentru publicul tânăr de teatru să urmărească aceleași producții în fața unui ecran, având în vedere că acestea nu sunt filme. La spectacolele de teatru pentru copii aportul publicului este foarte important, este o energie care se pierde în mediul online”, a spus Delia Gavlițchi.

Alte instituții și-au suspendat total activitatea, după ce mai mulți angajați au fost diagnosticați cu Covid-19. Este vorba despre Opera și Teatrul Maghiar din Cluj, precum și Opera Română din oraș.

Recitaluri înregistrate la Opera Română

La Opera Română din Cluj, „spectacolul în concert” Bărbierul din Sevilla a fost reprogramat pentru luna noiembrie. Pe fondul apariției a 2 cazuri de Covid, activitatea e suspendată momentant. Și după ce aceasta se va relua, instituția nu poate transmite, din punct de vedere logistic, spectacole în format live stream. În schimb, în ultima perioadă au fost realizate  recitaluri înregistrate care vor fi difuzate gratuit în online.

Emoții pentru festivalul din noiembrie, la Teatrul Maghiar

Teatrul Maghiar clujean și-a suspendat turneul din Serbia, ca urmare a depistării a 4 cazuri pozitive în rândul angajaților de la Departamentul Tehnic. Regizorul Tompa Gabor ne-a relatat că a fost nevoit să întoarcă din drum TIR-ul care urma să ajungă în Serbia, în momentul în care au sosit rezultatul testelor. „Am suspendat activitatea până în 25 octombrie, deci mai mult decât durează restricțiile. Principala preocupare o reprezintă festivalul, sunt trupe care renunță deja, altele sunt în stand-by, depind de foarte mulți factori. În format online va fi foarte dificil să facem, inclusvi din motive de subtitrare, poate că va exista o relaxare pe final din noiembrie și vom putea să ne organizăm”, a spus Tompa Gabor.

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: