Pandemia nu a „virusat” învățământul universitar. Studenții petrec ore în șir la cursuri și seminarii virtuale

Activitate studenților și profesorilor din universitățile clujene e intensă și în vremea pandemiei. Tinerii petrec câteva ore pe zi în fața calculatoarelor, la cursuri și seminarii online, iar interesul lor pentru materii chiar s-a intensificat, spun unii dintre profesori.

Comutarea cursurilor în mediul online, cu ajutorul a diferite aplicații și platforme, îi face pe studenți să urmărească și mai atenți materia, dar lipsa relației umane directe are minusurile ei, spun unii dintre tineri.

Raluca Morar, Emi Turbuc și Iulia sunt studenți în anul 3 la UBB. În timp ce pentru unii e vorba de adaptare, pentru alții schimbarea nu este atât de spectaculoasă.

„Folosim diferite platforme, ne trimit (profesorii, n.red.) înregistrări pentru cursuri, ne pun activități în plus, ne dau activități și sarcini de seminar pe care le trimitem și apoi,ulterior, ne dau feedback-uri pe ele”, povestește Raluca Morar, studentă în anul 3 la Psihologie. Între 4 și 5 ore îi ia doar participarea la cursuri și seminarii, la care se adaugă și efectuarea sarcinilor primite.  Există o diferență. În primul rând că ni s-a schimbat contextul și ne-a luat un pic adaptarea”, a povestit tânăra.

Provocare și pentru studenți, dar și pentru profesori

Emi Turbuc, de la Facultatea de Științe Politice și Adiministrative, a povestit pentru EBS Radio despre această experiență chiar după încheierea unui seminar online.

„Activitatea nu este foarte diferită. Seminarul la care am fost acum l-am ținut pe o platformă de videocalling, am încercat să îl facem cât mai dinamic, cu întrebări, răspunsuri, materiale puse pe platforma Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment, n.red.) și lucrurile funcționează destul de ok. FSPAC a trecut la cursurile online încă din prima zi de când UBB a suspendat cursurile față în față. La început s-a mers pe varianta de chat pe platforma Moodle a facultății, iar între timp s-a trecut la variante de confertințe video, pe platformele Zoom, Skype, Google (Hangouts, n.red.) Meet și alte pltaforme de acest gen. Este o provocare și pentru noi, dar și pentru profesori”, ne-a povestit Emi.

„E altceva când ești prezent și fizic!”

Aflată și ea în an de licență, Iulia spune că, deocamdată, își împarte încă cu greu timpul între sarcinile curente și munca la lucrarea de diplomă – chiar dacă graficul anului universitar ar putea suferi modificări, din cauza pandemiei.

„Oamenii participă, sunt mai activi. Nefiind văzut, îți manifești curiozitatea mai ușor, pui tot felul de întrebări. Ai momente când te poți concentra mai bine, dar dacă ai două cursuri și un seminar după aceea deja te concentrezi mai greu… E și altceva când ești fizic prezent. Mai ai pauză, stai de vorbă, acum totul este destul de fluent, nu prea ni se dă pauză… Profesorii chiar își dau silința, ținând cont că toți am fost luați pe nepregătite. Dacă în prima săptămână nu am avut așa multe cursuri live și aveam doar materiale cu voiceover-uri deasupra, acum a început să se pună pe picioare și avem mai multe cursuri live, sau se pun slide-urile pe un ecran și le putem vedea cu toți”, a povestit tânăra, care admite că situația este neobișnuită și că încă necesită adaptare.

„Sunt mai mulți la cursuri decât înainte!

Adaptarea bruscă a metodelor de predare la mediul online îi provoacă și pe profesori, astfel că activitatea este cel puțin la fel de intensă ca înainte de suspendarea cursurilor față în față, potrivit unora dintre profesori.

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) au fost suspendate atelierele practice, în schimb predarea teoriei este neștirbită de metodele online.

„De la un ritm normal, de un curs pe săptămână la majoritatea disciplinelor, am trecut pe moment la două cursuri pe săptămână, pentru că timpul studenților și al cadrelor didactice permite. Posibil să fie studenți care nu au un laptop sau un acces suficient de bun la internet, dar majoritatea studenților participă la cursuri. Prezența aș spune că este chiar mai bună la aceste cursuri online decât la cursurile față în față și aceasta se datorează în primul rând și lipsei unor activități și poate chiar se bucură că au această ocazie”, a declarat pentru EBS Radio prorectorul USAMV, Andrei Mihalca, care este profesor la catedra de Parazitologie.

Peste 70.000 de studenți învață în universitățile clujene. UMF este prima dintre ele care și-a mutat activitatea în online, încă din 3 martie, fiind urmată la o săptămână de toate celelate universități din Cluj.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: