Parcări de tip rastel pentru biciclete, amenajate în două parkinguri din Cluj. Proiectul va fi supus la vot în Consiliul Local

Proiectul amenajării de locuri de parcare pentru biciclete în parkingurile publice din Cluj-Napoca intră în linie dreaptă.

Acesta urmează să fie supus votului în următoarea ședință a Consiliului Local, după ce săptămâna trecută a avut loc o dezbatere publică pe această temă.

În primă fază, vor fi amenajate câte 40 de locuri de parcare pentru biciclete în două parkinguri de cartier, de pe străzile Băișoara, din cartierul Gheorgheni, respectiv Primăverii, din cartierul Mănăștur, care dispun de locuri pentru vizitatori.

Viceprimarul Dan Tarcea a spus că spații asemănătoare vor fi create, în viitor, și în parkingurile ocupate în întregime de abonați, aceștia urmând să fie anunțați cu privire la rezilierea contractelor.

Amenajarea de locuri suplimentare pentru biciclete încurajează folosirea acestor mijloace de deplasare în oraș.

„Pentru realizarea parcărilor pentru biciclete, în fiecare parking vizat se propune transformarea a cel puțin două parcări pentru autoturisme în parcare tip rastel cu aproximativ 40 de locuri pentru biciclete. Rastelul va fi închis și prevăzut cu un sistem de acces controlat pe bază de cartelă”, a declarat pentru EBS Radio Iulia Perșa, purtător de cuvânt al Primăriei clujene.

Crearea de locuri de parcare pentru biciclete strict în parkingurile publice ale Primăriei nu acoperă, însă, necesarul de astfel de spații din oraș.

„Este de apreciat că, în sfârșit, după peste două decenii de discuții, primăria clujeană acceptă ideea că este anormal ca în parkingurile amenajate de această insituție să se facă locuri de parcare numai pentru autoturisme, nu și pentru biciclete. Ceea ce ne dorim cel mai mult este să vedem o dezbatere publică și o schimbare de politică a parcărilor pubice, în general. Acest regulament este doar pentru parkingurile supraetajate construite de Primărie în cartiere. Numărul de parkinguri supraetajate este, însă, infim la nivelul Clujului comparativ cu ansamblul locurilor de parcare în cartiere”, spune președintele Clubului de Cicloturism Napoca, Radu Mititean.

Potrivit autorităților, locurile de parcare pentru biciclete din cele două parkinguri vor fi amenajate până la sfârșitul anului.

Pentru un loc de parcare, posesorii de biciclete vor plăti 50 de lei pe an. În cazul mașinilor, taxa este de 110 de lei pe an.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: