Parcul Etnografic din Hoia, pregătit să primească din nou vizitatori, după 15 mai. Director: „Redeschiderea muzeelor să plece de la cele în aer liber!”

Parcul Etnografic al Transilvaniei, din Hoia, este pregătit să își redeschidă porțile, după 15 mai, dacă autoritățile centrale vor permite acest lucru. Directorii celor peste 20 de instituții care alcătuiesc Asociația Muzeelor în Aer Liber din România consideră că acestea ar trebui să se redeschidă primele, dacă accesul în muzee va fi permis după încetarea stării de urgență.  

“Am analizat situația împreună cu colegii din țară și am ajuns la concluzia că, foarte probabil, muzeele în aer liber ar putea fi pregătite pentru vizitare, în momentul în care sigur, se va lua o decizie în acest sens la nivel guvernamental, poate chiar în perioada imediat următorare încetării stării de urgență”, a declarat, pentru EBS Radio, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, totodată vicepreședinte al Asociației Muzeelor în Aer Liber din România, care cuprinde aproximativ 20 de astfel de entități.

Amintim, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că muzeele ar putea fi cele dintâi instituții culturale care se vor redeschide după relaxarea măsurilor legate de coronavirus, anunțată pentru mijlocul lunii viitoare. Alte instituții sau entități culturale vizate pentru redeschidere după 15 mai sunt bibliotecile și librăriile.

Fără vizite în construcțiile tradiționale

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, din care face parte Parcul Romulus Vuia din Hoia, dispune de personal suficient pentru asigurarea măsurilor de protecție, dar și a ghidajelor, care vor fi însă adaptate la noul context.

„Locurile ar putea fi vizitate în anumite condiții, evident nu în grupuri foarte mari, cu asigurarea unor măsuri de protecție pentru personalul propriu, cu recomandarea către vizitatori, de a purta măștile, sau cu obligativitatea de a o face, în condițiile în care reglementările legale o vor permite și, de asemenea, fără vizitarea interioarelor secțiilor în aer liber. Aceste construcții tradiționale nu au interioare de foarte mari dimensiuni, astfel că este mai oportună vizitarea obiectivelor din exterior”, a spus Tudor Sălăgean.

Pe lângă plimbarea în aer liber, vizitarea va putea fi și una ghidată, cu condiția ca grupurile să nu fie foarte mari.

“Există muzeografi de serviciu, vor fi colegii noștri acolo, care vor putea dialoga și oferi explicații persoanelor care se organizează în grupuri mici”, a precizat directorul Muzeului Etnografic.

Expoziție pregătită și pe Memorandumului

Muzeul Etnografic are de asemenea pregătită pentru redeschidere și o expoziție specială, dedicată ceramicii din Transilvania, la secția din Palatul Reduta, de pe strada Memoranumului, și care nu a mai putut fi vernisată odată cu instaurarea actualelor restricții.

“În condițiile în care numărul vizitatorilor ar fi suficient de redus, sigur că s-ar putea asigura și vizitarea secției pavilionare, dar ne dorim cel mai mult să nu apară niciun fel de probleme cauzate eventual de o redeschidere prea timpurie a muzeelor, astfel încât, în opinia noastră, o măsură mai înțeleaptă ar fi o redeschidere în etape, iar o etapă, prima, ar fi tocmai redeschiderea acestor muzee în aer liber”, a conchis Tudor Sălăgean.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: