Parcul Etnografic își schimbă strategia pentru a deveni mai atractiv

Muzeul în aer liber a găzduit, începând din primăvară, în zile de duminică, mai multe ediții ale “Prânzișorului în foișor”, eveniment care reunește vizitatorii la o masă cu produse tradiționale, la fața locului fiind prezenți și producători locali.

Cea mai recentă ediție a manifestării a avut loc la sfârșitul săptămânii. În paralel, clujenii au fost invitați să țeasă la un război tradițional, demersul fiind inițiat acum o lună de către reprezentanții Muzeului. O parte dintre cei prezenți ne-au declarat că activitățile propuse au reprezentat o bună ocazie de a vizita în premieră muzeul în aer liber din Hoia.

“Îți dai seama astfel ce frumos este să fii în aer liber și în același timp nu te duci la fast-food, ci mănânci ceva care e mult mai sănătos, mult mai gustos. A fost și un pretext să venim în Parcul Etnografic, nu am mai fost până acum, zona este liniștită, aproape de pădure, te simți ca și cum ai pleca din oraș”, a spus o tânără.

“Mi-a plăcut foarte mult acest concept, de promovare a producătorilor locali”, a adăugat o doamnă venită cu cele două nepoate la Muzeu.

“Am aflat de pe internet de acest eveniment, a fost o sărbătoare pentru mine, un cadru mirific, să îmbini istoria cu gastronomia în această ambianță este extraordinar. Cred că ar trebui organizate săptămânal acest tip de activități, în afară de vizitare să ofere și altceva, mi-a plăcut foarte mult la țesătorie, am țesut până mi s-a terminat ața, chiar mi-a plăcut”, a spus și doamna Corina, din Cluj.

“Vizitez Clujul din Israel, am venit pentru că am văzut că este un eveniment, mi se pare extraordinar pentru locuitori să poată să cunoască istoria, specificul locului. Ar trebui să fie prezenți și mai mulți agricultori, meșteșugari, este o cale de înaintere, ar trebui promovat aceste lucruri”, a adăugat doamna Lena.

Prânzurile în aer liber din Parcul Etnografic, care includ și un mini-târguri de produsele tradiționale, sunt organizate de Clubul Gastronomic Transilvan.

“Demersul nostru se rezumă la o dorință mare de a încerca să schimbăm comportamentul de duminică în general, să oferim o alternativă la mersul în mall, care înseamnă pentru cetățeanul de rând cumpărături, mâncare, divertisment. Am mai avut și alte proiecte în acest sens, acum ne-am gândit să facem o piață volantă, cât putem noi, azi am avut cinci producători, altădată am avut 14, dintre care 6 sau 7 erau ecologici. Încercăm să limităm numărul invitaților și al celor care își cumpără bilet undeva între 50 și 70, pentru că singurul adăpost acoperit este această dugheană și atunci nu putem să-i aglomerăm, dacă este prea soare, nu e bine să stea în soare, dacă plouă nu avem unde să stăm”, a spus chef Horia Șimon, coordonator al asociației.

Ovidiu Cozea, cultivator de legume în comuna Jucu, este unul din micii producători prezenți constant la târguri de acest gen.

“Am venit cu vinete, porumb, roșii cherry de diferite culori și forme. Asta vrem, ca lumea să recapete încrederea care s-a pierdut între producător și el și să știe exact, că dacă vine la Jucu vede vânăta în solar, sau în câmp, să știe că e îngrijită cu simț de răspundere și ajunge pe masă de la o familie, care asta face, de dimineața până seara”, a spus tânărul.

Organizarea acestor evenimente fac parte din strategia de punere în valoare a Parcului Etnografic, spune directoarea Gabriela Rădoiu-Leș.

“Pentru clujeni este un motiv în plus să vină în Parcul Etnografic, unde pot găsi, îmbinate, tradiții, mâncare bună, loc de joacă pentru copii și pot să viziteze în același timp muzeul cu toate obiectele de patrimoniu incluse. Este un parc foarte frumos, plăcut, dar nu este sufficient valorificat, de aceea acest eveniment vine și în sprijinul nostru, de a-i face pe clujeni să vină să ne viziteze. Asta este o direcție înspre care am dori să ne îndreptăm, cu Parcul Etnografic, de a-i da un pic de viață”, a spus pentru EBS Radio directoarea Parcului Etnografic, Gabriela Rădoiu-Leș.

Parcul Etnografic a demarat și pe cont propriu o acțiune prin care încearcă să dea viață muzeului.

“Parcul Etnografic împlinește anul acesta 90 de ani de funcționare și țesem un covor aniversar de 90 de metri și îi invităm pe toți clujenii să ne ajute, pentru că nu este de ici de colo să țeși 90 de metri. Am pornit acum o lună, avem deja 30 de metri și va continua această campanie și în luna august și în luna septembrie, până în toamnă. Este o oportunitate de a vedea cum se țesea mai demult, este un război autentic aici, avem parteneri care ne asigură materialele necesare”, a mai spus Gabriela Rădoiu-Leș.

Până în toamnă, vor mai fi organizate alte două prânzuri în foișorul Parcului Etnografic, sub genericul ”Satul de la Oraș”. Țesutul la război se desfășoară în orarul de funcționare al Parcului Etnografic, de miercuri până duminică.

 

Ovidiu Cornea