„Paștile” vor fi distribuite în parohiile ortodoxe. Ce trebuie trecut în declarație

„Paștile” vor fi distribuite în condiții speciale în acest an, în contextul pandemiei de coronavirus. Credincioșii le vor putea ridica vineri şi sâmbătă, in intervalul ora 7-17, din toare parohiile, în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, potrivit unui acord încheiat între Ministerul de Interne și Patriarhia Română. 

Acestea vor fi distribuite de personalul bisericilor şi de voluntari. În declaraţia pe propria răspundere, credincioşii vor trece, la locul deplasării, ”pentru ridicarea Sfintelor Paşti de la biserică” şi vor preciza numele lăcaşului de cult din zona de rezidență.

”Pentru cei bolnavi și cei peste 65 de ani, Paștile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari vineri și sâmbătă sau în prima zi de Paști începând cu ora 6.00 dimineața, cu respectarea măsurilor de protecție: mască sanitară și mănuși. Distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie în jurul orelor 19.00, se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflat în misiune sâmbătă, începând cu ora 20.00”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Totodată, credincioșii vor putea ieși în apropierea casei, respectiv în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanțare socială, evitând aglomerația și formarea grupurilor mai mari de 3 persoane.

”În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor”, a mai spus ministrul Marcel Vela.

Și românii aflați în carantină primesc Lumina de Paști. Aceasta le va fi oferită de personalul Ministerului Afacerilor Interne, de la centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate. În plus, echipajele care acționează în posturile fixe, în intersecții sau pe drumurile județene, comunale, naționale sau europene, cât și cele de la punctele de frontieră aflate în misiuni coordonate de MAI vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic, în baza excepțiilor de circulație prevăzute în ordonanțele militare anterioare.

 

Sursa foto: https://doxologia.ro/

 

Ne poți asculta și aici: