Măsurile din domeniul HoReCa la Cluj: „Contributor la buget, nu asistat!”

Dacă localurile din Cluj-Napoca s-ar închide total după depășirea incidenței Covid de 6 la mie sectorul va deveni unul asistat financiar de către stat, în loc să rămână un contributor, fie și sub condiția primirii clienților pe bază de certificat verde și cu limitarea numărului de locuri, a spus la EBS Radio reprezentantul organizației patronale HoReCa Cluj. Despre posibilele efecte ale impunerii de noi restricții în domeniul HoReCA și soluțiile propuse am vorbit la Forum EBS.

FOTO / FacebookDemotivarea salariaților și chiar trimiterea unora dintre ei în șomaj tehnic, transfomarea unor restaurante în centre de delivery și întărirea sentimentului de incertitudine sunt principalele efecte la care ar duce impunerea de noi restricții în industria ospitalității, au spus reprezentanții domeniului din Cluj.

„Dacă stăm să ne gândim, până la urmă dacă se închide HoReCa se intră în șomaj tehnic, ceea ce înseamnă cheltuială la bugetul de stat. Dacă HoReCa funcționează, chiar și așa în condiții mai severe, în loc de asistat este un contributor la bugetul de stat”, a spus purtătorul de cuvânt al organizației patronale HoReCa Cluj, Raimonda Boian, în ediția de joi 30 septembrie a emisiunii Forum EBS, realizate de Ovidiu Cornea.

Reprezentantul organizației ce numără peste 30 de entități din domeniu, restaurante, hoteluri, cafenele, a vorbit și despre efectele resimțite deja de industrie, dincolo de scăderea activității, principalul fiind dificultatea de a păstra angajații și de a găsi unii noi, în condițiile numeroaselor incertitudini cu care s-a confruntat domeniul. Asociația își dorește ca activitatea setcorului să fie decuplată de la rata incidenței și să funcționeze în continuare și speră la o hotărâre favorabilă a Guvernului în acest sens. O diferențiere ar trebui făcută și între activitatea în interior și cea de pe terase, unde odată cu depășirea pragului de 3 la mie la Cluj-Napoca a fost limitată și aici capacitatea la 50%.

Reprezentantul HoReCa Cluj a explicat cum este verificat certificatul verde, în ce măsură interferează sau nu cu protecția datelor personale precum dar și despre diferențierea care ar trebui introdusă, în opinia organizației, între prezentarea certificatului verde de către clienți, respectiv angajați.

Florina Moldovan, administratoarea restaurantului cu terasă Livada, din zona centrală, a vorbit despre scăderea deja a activității la jumătate, odată cu condiționarea de certificatul verde dar și despre impactul și mai puternic al posibilei introduceri de noi restricții.

Existența unor sisteme de ventilare performante și verificarea riguroasă a prezentării certificatului verde sunt condiții care dacă sunt îneplinite unitățile HoReCa pot funcționa în continuare, în condițiile introduse încă de săptămâna trecută, a opinat șeful Departamentului de Sănătate Publică din UBB, Răzvan Cherecheș. În special funcționarea teraselor, pe bază de certificat verde și cu respectarea distanțării între mese nu ar trebui condiționată de incidența cazurilor, a mai adăugat el.

Ascultați mai jos întreaga emisiune Forum EBS:

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: