Peste 1.400 de candidați la concursul de rezidențiat al UMF Cluj

Peste 1.400 de candidați înscriși la concursul național de rezidențiat, organizat de UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Examenul național de rezidențiat va avea loc duminică. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca va lua măsuri speciale astfel încât proba scrisă, la care vor participa peste 1.400 de candidați, să se desfăşoare în condiţii optime pentru toţi cei implicaţi în acest proces, candidați și organizatori.

Concursul de intrare în rezidențiat pe post și în rezidențiat pe loc este organizat de Ministerul Sănătății, UMF „Iuliu Hațieganu” fiind centru de examinare. Examenul se desfășoară, în fiecare an, în șase centre universitare din țară: Cluj-Napoca, București, Iași, Târgu Mureș, Craiova și Timișoara.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a scos la concurs 5.634 de locuri și 231 de posturi, pentru care vor candida 10.330 de absolvenți din întreaga țară. La Cluj-Napoca, s-au înscris 1.432 de candidați: 771 de absolvenți de Medicină, 278 de absolvenți de Medicină dentară și 383 de absolvenți de Farmacie.

Examenul scris va începe duminică de la ora 10:00, va avea durata de 4 ore și se va susține în trei domenii: medicină, medicină dentară și farmacie. Acesta se va desfășura sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul. Candidații vor primi rezultatele pe loc, după încheierea examenului, corectarea grilelor realizându-se în mod electronic.

Pentru a asigura condiții optime pentru candidați și pentru a respecta distanțarea fizică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a pregătit 13 săli de examen, în mai multe locații din Cluj-Napoca: amfiteatrele proprii, amfiteatre ale Universității Babeș-Bolyai și sala polivalentă BTArena. Prin ordinul ministrului sănătății, se recomandă purtarea măștii de protecție și se vor asigura săli de examinare speciale pentru candidații care prezintă simptome respiratorii.

„Examenul național de intrare în rezidențiat este una dintre cele mai importante etape din viața unui viitor medic sau farmacist și, din acest motiv, universitatea noastră va privi cu maximă seriozitate modalitatea de organizare a acestui concurs, acționând preventiv şi cu responsabilitate, în beneficiul candidaților. Și în acest an va fi o concurență mare pentru posturile și locurile scoase la concurs și le dorim mult succes tuturor candidaților”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se va face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.

La concursul de rezidențiat de anul trecut, cele mai mari punctaje din țară și cea mai mare rată de promovare, în toate cele trei domenii – medicină, medicină dentară și farmacie – au fost obținute de către absolvenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

 

Ne poți asculta și aici: