Peste 10.000 de elevi vor susține examene la Cluj. 600.000 de măști au fost solicitate Ministerului Educației

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a solicitat peste 600.000 de măști de protecție Ministerului Educației, pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a și profesorii implicați în pregătirea examenelor, programată între 2-12 iunie.

Peste 10.000 de elevi de clasa a VIII-a și de a XII-a vor susține examenele de evaluare națională, respectiv Bacalaureat în județul Cluj.

Cei mai mulți dintre elevii din județul Cluj care vor susține examenele naționale în această vară, peste 5.700, sunt cei de clasa a VIII-a, care vor avea programate, de altfel, primii examenele finale, în perioada 15 – 18 iunie. Alți peste 4.700 de elevi sunt în clasa a XII-a la liceele din județ. Peste 8.500 de cadre didactice, personal nedidactic și auxiliar ai școlilor vor fi implicați în activitățile de pregătire care se vor desfășura între 2-12 iunie.

Chiar dacă vor avea de respectat norme speciale de protecție și distanțare, elevii se vor putea pregăti pentru Evaluarea Națională respectiv Bacalaureat la școli, peste 8.000 de angajați ai școlilor și liceelor din județ urmând să fie implicați în acest proces. În special în anumite situații, pregătirea le poate fi foarte utilă elevilor, a declarat pentru EBS Radio șefa Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc.

„Depinde foarte mult de felul în care au lucrat în această perioadă. Acolo unde s-au putut desfășura foarte bine activitatea online, mă refer la orașe, ar putea foarte bine să se desfășoare în continuare. Dar în zonele în care copiii nu au avut activitate directă, ci profesorul a făcut doar schimb de instrumente, materiale, cu elevii, sigur că acolo este bine ca ei să vină la școală și să desfășoare această activitate față în față cu profesorul”, a spus Marinela Marc.

Măștile de protecție, obligatorii

Elevii și profesorii vor purta obligatoriu măști de protecție în școli pe perioada pregătirii pentru examene. Pe baza necesarului transmis de școlile din județ, Inspectoratul Școlar Cluj a solicitat în acest sens peste 603.000 de bucăți de la Ministerul Educației, proporția fiind aproximativ egală între elevi și angajați, a precizat Marinela Marc.

Potrivit acesteia, listele cu elevii și personalul care va fi pregătit în unitățile de învățământ între 2 și 12 iunie a fost transmisă și Direcției de Sănătate Publică Cluj, pentru a vedea dacă pe acestea nu se regăsesc și persoane aflate în evidențe ca fiind bolnave.

Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului, în contextul pregătirilor pentru examenele naționale, a fost publicat marți în Monitorul Oficial.

Conform Ordinului, prezența elevilor în școli va fi decisă de părinți, în funcție de starea de sănătate a familiei.

 

Ovidiu Cornea