Peste 1,7 milioane de lei vor fi investiți în Spitalul de Boli Infecțioase. Va fi montat și un sistem pentru reducerea riscului de infecții

Investiții în cea mai mare unitate ambulatorie din România. Consiliul Județean Cluj alocă bani pentru aparatură medicală performantă, dar și pentru infrastructura Spitalului de Boli Infecțioase.

1.768.000 de lei vor fi alocați pentru Spitalul de Boli Infecțiose din Cluj-Napoca. „Pentru a face față nevoilor de aparatură medicală necesară tuturor specialităților și, implicit, pentru a ține pasul cu dezvoltarea accelerată a tehnologiei din sistemul de sănătate, spitalul cu cea mai mare unitate medicală ambulatorie din România are nevoie de sprijin în acest sens”, a precizat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, care are în subordine acest spital.

Asfel, o parte din bani vor fi folosiți pentru achiziționarea de aparatură medicală. Este vorba de un ecograf ginecologic pentru evaluarea anatomiei fetale și a dezvoltării normale sau anormale a fetusului.

De asemenea, va fi achiziționată o combină ORL cu accesorii, aceasta oferind medicilor posibilitatea de diagnosticare și de tratament pentru afecțiunile urechilor, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare și a sinusurilor, atât la copii, cât și la adulți.

Mai mult, s-a decis alocaea de fonduri pentru finanțarea suplimentării monitoarelor din fiecare secție a spitalului, necesare în monitorizarea funcțiilor vitale pe durata spitalizării pacienților cu diferite patologii care dezvoltă, în mare parte, și o patologie infecțioasă.

Foarte important, finanțarea va acoperi și costurile unei stații de vacuum medical, centralizat, care va reduce semnificativ riscul infecțiilor nosocomiale. Un astfel de aparat ultraperformant va fi utilizat pentru aspirația fluidelor și secrețiilor în secțiile de anestezie și terapie intensivă, și în salon, la patul pacientului.

Tot pentru combaterea infecțiilor și pentru reducerea riscurilor de răspândire prin dezinfecție la nivel înalt vor fi achiziționate nebulizatoare, acestea fiind capabile să dezinfecteze aerul în toate încăperile spitalului și ale ambulatoriului integrat.

Din suma alocată vor fi amenajate și spațiile de Monitorizare Gravide, priectul de extindere funcțională a secției de Terapie Intensivă și de modernizare a spațiilor care găzduiesc Camera de Gardă urmând să fie modificat, acestea din urmă funcționând, în prezent, ca o unitate de primiri urgențe.

La Secția de Terapie Intensivă sunt tratați anual peste 360 de pacienți, din care aproape jumătate sunt în stare critică, cu funcțiile vitale afectate.

 

Ne poți asculta și aici: