Peste 20 de cazuri de coronavirus la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. 14 persoane sunt cadre medicale

Paisprezece angajați ai Institutului Inimii din Cluj-Napoca au fost confirmați cu noul coronavirus. De asemenea, în ultima săptămână, mai mulți pacienți au fost depistați cu Covid-19.

„În momentul de față, sunt 14 cadre medicale depistate cu Covid: un medic, un medic rezident și personal medical, asistenți și personal auxiliar. Nouă pacienți au fost confirmați de vineri încoace, ne pregătim de curățenie și dezinfecție pentru repornirea activității, pentru că e nevoie de noi”, a declarat pentru EBS Radio managerul spitalului, Florin Crișan. Cazurile au fost înregistrate la Clinica de Cardiologie.

O mare parte dintre cei depistați cu noul coronavirus sunt asimptomatici.  Pacienții și cadrele medicale depistate pozitiv cu Covid-19 sunt internate la spitalele care tratează cazuri de coronavirus din Cluj sau din județele din care provin. Până acum, doi pacienți infectați au decedat, fiind vorba de persoane în vârstă, cu probleme cardiace, mai exact stop cardio-respirator.

În total, au fost efectuate aproximativ 230 de teste, la Clinica de Cardiologie, unde s-au și înregistrat cazurile confirmate,  a spus managerul unității. „Este cea care primește urgențele și adresabilitatea a fost foarte mare în toată perioada aceasta, nu numai acum. Am avut peste 50% urgențe, care vin la noi, din toată Transilvania”, a adăugat managerul unității.

Posibila sursă de infectare

O anchetă epidemiologică este în curs, însă conducerea spitalului presupune că infectarea a survenit prin intermediul pacienților: „Pacienți care au venit în urgență la noi. Primul test a ieșit negativ, noi am acordat serviciile medicale, pentru că necesitau intervenție de urgență, iar la testul doi, s-au confirmat”, a menționat pentru EBS Radio managerul spitalului.

În prezent, în cadrul Institutului Inimii funcționează linia de gardă la cardiologie. De aici însă, pacienții sunt direcționați fie la Spitalul Clinic Județean, fie acasă, cu tratatment.

Acum, la Institutul Inimii sunt internate aproximativ 30 de persoane, dintre care cinci, la Clinica de Cardiologie, iar restul, la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, unde nu s-au înregistrat cazuri de coronavirus, respectiv la secția ATI a acesteia.

Pentru siguranță, internările, sistate de aproximativ o săptămână, nu vor fi reluate încă tot atâta timp.

Ne poți asculta și aici: