Peste 30.000 de angajați din județ intră în șomaj tehnic. Clujul are cele mai multe cereri la nivel național

Angajatorii din județul Cluj au depus cele mai multe solicitări pentru șomajul tehnic, la nivel național. Este vorba de peste 30.000 de salariați.

Angajatorii din județul Cluj au depus cereri de intrate în șomaj tehnic pentru peste 30.000 de angajați, potrivit datelor prezentate astăzi de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

„La Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă au fost depuse peste 25.000 de cereri pentru plata șomajului tehnic, care vizează aproximativ 240.000 de angajați. Cele mai multe solicitări au fost depuse din industria prelucrătoare și din domeniul HoReCa. În ceea ce privește județele, cele mai multe cereri, care vizează peste 30.000 de salariați, sunt din județul Cluj”, a declarat astăzi președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Victor Picu, care este și secretar de stat în Ministerul Muncii.

La rândul său, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a spus că așteptările autorităților sunt ca aproximativ 1 milion de români să beneficieze, la nivel național, de prevederile șomajului tehnic.

Peste 1.600 de angajatori clujeni au cerut șomajul tehnic

Numărul angajatorilor din județul Cluj care au trimis cereri de intrare în șomaj tehnic a ajuns până astăzi, 3 aprilie, la peste 1.600, potrivit datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Cererile din județ au fost făcute atât de firme cu un angajat, cât și de mari angajatori, a precizat pentru EBS Radio directorul AJOFM Cluj, Anamaria Chiciudean.

„Nu există posibilitatea de a respinge vreo solicitare, există doar posibilitatea ca noi să solicităm clarificări din partea angajatorilor, reprezentate de informații incomplete furnizate nouă, solicitări de sume mai mari decât cele prevăzute de legislație, coduri de bănci comerciale care ne-au fost furnizate în mod eronat, însă noi, cu toate forțele, ne vom strădui să avem o comunicare continuă cu angajatorii, încât în momentul în care solicitarea este completă și corectă să dăm drumul la plată, astfel încât ulterior să fie plătiți oamenii care sunt afectați de această perioadă”, ne-a declarant Anamaria Chiciudean.

După virarea banilor de la AJOFM către angajatori, salariații vor primi banii direct de la aceștia, astfel că nu vor mai avea de îndeplinit ei înșiși formalități vizavi de Agenție, a spus directorul instituției. De asemenea autoritățile au dat asigurări că termenul de plată de 15 zile de la validarea cererii de șomaj tehnic este unul maximal, astfel încât se încearcă efectuarea plății mai repede.

Peste 56.000 de contracte de muncă, suspendate la Cluj

Pentru a beneficia de șomajul tehnic, angajatorii trebuie să le fi suspendat înainte contractul de muncă angajaților, în caz contrar nefiind eligibili pentru plată.

În acest moment, în județul Cluj numărul contractelor individuale de muncă suspendate a ajuns la peste 56.000, în contextul pandemiei, potrivit datelor furnizate la solicitarea EBS Radio, de către reprezentanții ITM Cluj. La finalul lunii februarie, în județ se înregistrau mai puțin de 15.000 de contracte individuale de muncă suspendate, în paralel cu 324.000 de contracte de muncă active.

Numărul celor care vor primi șomaj tehnic în România va ajunge la 1 milion

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat astăzi că estimează, alături de reprezentanții autorităților din domeniu, că 1 milion de români vor ajunge să beneficieze de șomaj tehnic. Deși deocamdată numărul cererilor în acest sens este de „doar” 240.000, la 2 aprilie erau consemnate peste 860.000 de contracte de muncă suspendate, la nivel național. Cele mai multe erau din domeniul industriei prelucrătoare, al comerțului cu amănuntul și cu ridicata și al reperațiilor de autovehicule, respectiv în domeniul hotelurilor și restaurantelor.

„Avem o estimare de 1 milion de persoane care ar putea fi beneficiarele sprijinului nostru în aplicarea prevederilor cu privire la șomajul tehnic. Ne așteptăm să primim solicitări și din partea celor care lucrează în alte forme de muncă”, a declarat ministrul Violeta Alexandru.

Cât câștigă salariații firmelor, în șomaj tehnic

Salariații care vor fi trimiși în șomaj tehnic de firme vor beneficia de o indemnizație de șomaj de 75% din salariu. Subvenția acordată de stat este egală cu 75% din salariul uzual al angajatului, însă nu poate depăși 75% din salariul mediu brut național. Pentru 2020 salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale este de 5.429 lei, astfel că indemnizația acordată de stat pentru angajații trimiși în șomaj tehnic poate fi de maximum 4.071 de lei brut, adică 2.381 de lei net, potrivit informațiilor disponibile pe startupcafe.ro.

Clujul, în top și la sprijinul solicitat de PFA-uri

Potrivit noilor modificări legislative și persoanele care lucrează sub alte forme de muncă, precum PFA-uri, întreprinderi individuale, drepturi de autor, liber profesioniști sau cooperație pot beneficia de șomaj tehnic. Pentru aceste categorii s-au depus, până la această dată, la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, peste 22.000 de cereri de acordarea a șomajului tehnic, la nivel național.

„Aproape 50% sunt solicitări de la persoane fizice autorizate, cele mai multe sunt din București, iar după aceea din județul Cluj”, a spus astăzi secretarul de stat în ministerul Muncii, Tudor Polak.

Persoanele care muncesc în această formă beneficiază de ajutor de șomaj tehnic în sumă fixă, de 75% din salariul mediu brut, adică un cuantum 4.071 lei brut, respectiv 2.381 de lei net.

Angajatorii și celelelate categorii prevăzute în Ordonanțele de Urgență ale Guvernului nr. 30 și  nr. 32 din 2020 pot depune documentele necesare acordării șomajului tehnic pe platforma aici.gov.ro.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: