Peste jumătate din pacienții tratați la Cluj au fost asimptomatici. Care sunt necunoscutele externării

Aproximativ două treimi din cei peste 700 de pacienți confirmați cu Covid-19 tratați la Cluj au fost asimptomatici, potrivit autorităților clujene.

Astfel și aici se pregătește externarea acestor categorii de pacienți, după 10 zile de spitalizare, conform Ordinului de modificare a criteriilor de externare pentru pacienții cu afecțiunea Covid-19, aprobat marți de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Potrivit Ordinului, după 10 zile de spitalizare, pot fi externați atât pacienții asimptomatici testați negativ la testul de control (de dinainte de externare), cât și cei testați pozitiv. În cazul pacienților testați pozitiv după 10 zile, externarea se face „cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare)”.

În cazul celor testați negativ după 10 zile, izolarea la domiciliu nu mai este necesară.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență centralizează datele cu privire la zilele petrecute de pacienți în spitale, dar totuși există încă unele necunoscute.

„Mai sunt de clarificat câteva aspecte legate, în primul rând, de ce se întâmplă cu contacții izolatului pe care îl externăm, intră și ei în izolare… cine le plătește concediul medical? Ce se întâmplă cu persoanele asimptomatice pozitive care sunt personal medical. Sunt câteva lucruri care trebuiesc lămurite în perioada imediat următoare de către Ministerul Sănătății, după care și noi vom trece la externarea asimptomaticilor ca să putem degaja un pic spitalele Covid”, a declarat pentru EBS Radio prefectul Mircea Abrudean.

În prezent, în județul Cluj o singură persoană a fost depistată cu noul virus în ultimele 24 de ore. 95 de bolnavi sunt internați acum în spitalele clujene, iar 70 dintre ei sunt din județ. Cele două spitale clujene dispun în total de peste 120 de locuri, în condițiile în care în fiecare saloan este internat doar un pacient.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixabay.com