„Piața imobiliară este oprită în Cluj”

Restricțiile impuse de starea de urgență și nesiguranța economică au blocat piața imobiliară clujeană, a povestit, la EBS Radio, agentul imobiliar Gigi Ștefan.

De la impunerea restricțiilor asociate stării de urgență se mai tranzacționează doar apartamentele cu credite în derulare sau cele cu avansurile deja date, spune Gigi Ștefan, care a explicat că potențialii clienți sunt precauți, iar în lipsa unei perspective asupra duratei stării de urgență și a efectelor acesteia asupra costurilor, cumpărătorii și vânzătorii sunt nevoiți să aștepte. Este foarte greu să dai acum un preț pe metrul pătrat, „vânzătorii nu te lasă să vizionezi, cumpărătorii nu vor să vizioneze”.

O parte pozitivă, spune Gigi Ștefan, ar fi faptul că agenții imobiliari și clienții învață să se adapteze, ceea ce va duce la dezvoltarea sistemului de vizionări online.

„Dacă ne gândim pe un termen de un an de zile, vizionările nu vor mai fi fizice, cred că vor mai fi numai prin filmări. Iar agențiile serioase vor deține cheile, pentru că proprietarii nu vor mai dori să se întâlnească ei cu potențialii clienți. Nu ne așteptam la această situație. A fost șah-mat pentru toți”, spune agentul imobiliar Gigi Ștefan.

„Piața chiriilor e afectată în procent de 80%”

Gigi Ștefan a spus la EBS Radio că piața chiriilor este afectată în proporție de circa 80%. Dar, adaugă el, în acest domeniu ar putea apărea un dinamism dat de faptul că personalul de specialitate, cum ar fi cel militar, care locuiește în clădiri care aparțin statului, ar putea fi nevoit să se relocheze în regim de urgență.

Ascultați aici interviul pe care Gigi Ștefan i l-a acordat lui Tiberiu Crișan.

Ne poți asculta și aici: