Pietonii și bicicliștii „câștigă teren” în centrul Clujului

Proiectele de modernizare ale Clujului vizează tot mai multe spații dedicate pietonilor și bicicliștilor.

Pe lista de investiții a Primăriei din acest an se numără transformarea unor zone din centru în unele mai prietenoase cu pietonii.

Piața Lucian Blaga, strada Napoca, strada Ferdinand sau strada Kogălniceanu vor fi reamenajate, iar în realizarea acestor lucrări este urmărit conceptul de walkable city.

„În proiectele publice încercăm să realizăm cât mai multe facilități pentru ca oamenii să fie încurajați să meargă pe jos, asta înseamnă să fie sigur, atractiv și folositor. De aceea toate aceste zone pietonale centrale modernizate urmăresc să atragă cetățenii să utilizeze aceste spații ca alternativă la mașină”, a declarat pentru EBS Radio primarul Emil Boc.

Implementarea ideii de walkable city se aplică și în cartierele din oraș, a mai spus Emil Boc. Dacă în cele vechi autoritățile pregătesc proiecte de modernizare pentru anumite zone, cele noi trebuie construite de la zero urmând principiile acestui concept.

„Va fi modernizată zona, de exemplu, din Piața Mărăști pentru că expiră, în sfârșit, concesiunile de acum 20 de ani și se vor putea amenaja noi spații publice acolo. Noi avem pentru prima dată în România un concurs de soluții pentru cartierul Sopor, pe 236 de hectare, care exact acest concept de walkable city dorește să îl implementeze la o scară foarte mare. Este vorba de acces cu transport public performant, iar toate facilitățile să fie la 20 de minute de mers pe jos”, a spus primarul.

Acesta a mai menționat că toate proiectele privind viitoarele mari ansambluri private de construcții vor trebui să respecte anumite condiții și să prevadă inclusiv spații dedicate unor instituții de învățământ.

 

Ioana Pîrlea

 

Ne poți asculta și aici: