POR | România vrea linii de finanțare distincte pentru regiunile de dezvoltare

Liniile de finanțare cu bani europeni din cadrul Programului Operațional Regional (POR) ar putea fi adaptate, în viitorul exercițiu financiar european, specificului fiecărei regiuni de dezvoltare din țară.

Reamenajarea malurilor Someșului este unul dintre proiectele cu finanțare europeană ale Clujului.

 

Autoritățile centrale analizează inclusiv posibilitatea ca unele linii de finanțare ale programului să existe doar în anumite regiuni ale țării.

Astfel, pentru exercițiul financiar 2021-2027 autoritățile ar urma să pună în dezbatere ideea de a adapta structura programului la nevoile distincte ale regiunilor.

„Astăzi, liniile de finanțare din Programul Operațional sunt aceleași la nivel național și noi totuși vorbim de diferențe între regiuni. Unele au nevoie de investiții în social, altele în inovare, cercetare, competitivitate. Hai să le permitem să aibă linii de finanțare distincte. Depinde de noi cum scriem Programele. Comisia Europeană ne susține în acest proiect curajos. Asta va însemna să discutăm inclusiv despre cine gestionează banii pe fiecare regiune, cât de mult va rămâne implicat Bucureștiul, cât de mare va fi implicarea la nivel regional”, a declarat la Cluj ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu.

Ministerul Fondurilor Europene va anunța încă din această toamnă unele măsuri care să simplifice atragerea banilor europeni, inclusiv pe exercițiul financiar actual.

Primăria clujeană, care are proiecte europene în valoare de peste 420 de milioane de euro în diferite faze de derulare, solicită să fie consultată în fiecare etapă de elaborare a Programelor cu bani europeni, inclusiv la structura Ghidurilor de Finanțare.

„Este foarte important să se simplifice aceste mecanisme de absorbție a fondurilor europene și să fie mutată decizia la nivel regional, astfel încât să existe mai multe motoare de atragere a banilor. În acest moment, toate contractele se semnează la nivelul Guvernului, la nivelul Ministerelor și de multe ori nu au capacitatea administrativă să avizeze și să verifice la timp toate documentațiile, din toată țara.”, a arătat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul proiectelor cu bani europeni din Primăria clujeană.

României i-au fost alocate, prin Programul Operațional Regional pentru perioada 2014-2020, peste 8,2 miliarde de euro, pe 11 axe de finanțare, de la Eficiență energetică și dezvoltare urbană, cu cele mai multe alocări, la îmbunătățira performanțelor IMM-urilor, activități de inovare, sau investiții în educație, sănătate și turism.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: