Pandemia de coronavirus ar urma să crească prețul anumitor servicii de sănătate, atât în sistemul public cât și în cel privat, potrivit unor specialiști în domeniu. Achiziția echipamentelor de protecție, dar și impactul salarizării personalului medical, în condițiile limitării actuale a numărului de pacienți, sunt principalele provocări.
Accesul la sistemul de sănătate, fie el public sau privat, va deveni mai costisitor pe fondul pandemiei, afirmă managerul unuia dintre principalele lanțuri de clinici particulare din țară. La rândul său, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Petru Șușcă, susține că achiziția de echipamente de protecție va genera costuri suplimentare. Pe de altă parte, scăderea numărului de pacienți, cauzată de nevoia respectării distanțării sociale, inclusiv în saloane, aduce o presiune în plus, spune Petru Șușcă:
„Oarecum indirect vor crește costurile, pentru că într-un salon cu 4 pacienți vom putea să asigurăm serviciile medicale pentru 2 pacienți, vor influența destul de mult costurile cu personalul, deoarece capacitatea va fi undeva la jumătate. Începând cu luna următoare și cu lunile următoare nu știm ce a gândit Casa (de Asigurări de Sănătate, n.red.) din punct de vedere al finanțării. În caz că finanțarea per pacient va fi aceeași ca înainte, iar numărul pacienților va fi undeva la 50-60%, există riscul să avem probleme”, a explicat, la EBS Radio, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență.
Va fi nevoie de suplimentarea bugetului
Limitarea accesului în spitale pentru bolnavii cronici va face ca unii dintre aceștia să necesite acum tratamente mai complexe și mai costisitoare, este de părere Răzvan Cherecheș, profesor la Departamentul de Sănătate Publică din UBB, care estimează că va fi nevoie de o realocare bugetară pentru sistemul sanitar:
„Cu cât pacientul are mai multe comorbidități, adică mai multe boli asociate, cu atât sunt mai mulți bani alocați. Spitalele vor primi mai mulți bani pentru că și cazurile sunt mai complicate, dar și cheltuielile sunt mai mari cu ei. Cheltuielile astea se pot vedea la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și la bugetul național, unde vor crește cheltuielile în perioada următoare, clar. Ar trebui să fie o prioritate pentru Guvern, să facă o realocare bugetară și să crească cu câteva procente, la nivel național, alocarea bugetară pentru sănătate”, a declarat, la EBS Radio, Răzvan Cherecheș.
Pentru pacienți, prioritară este asigurarea accesului la serviciile medicale
Autoritățile trebuie să furnizeze date exacte cu privire la evoluția numărului de pacienți și la complexitatea tratamentelor pentru a putea evalua costurile din sistemul sanitar în noul context, susțin reprezentanți ai unor organizații de profil. Prioritară va fi, însă, asigurarea accesului la serviciile medicale, spune Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România:
„Până în timpul pandemiei, știam cu toții că spitalele erau super aglomerate, erau foarte mulți pacienți și lucrau la capacitate maximă. Acum probabil că pacienții vor trebui să stea pe liste de așteptare până vor ajunge să beneficieze de servicii medicale. Vom avea o mare problemă vizavi de accesarea serviciilor medicale în România. Cel mai logic ar fi să existe o discuție, un plan, o strategie, adică acei pacienți care vin lunar să își ia niște tratamente, să fie realocați către medicina de familie, unde pot fi consultați și monitorizați, și în spitale să ajungă acei pacienți care au într-adevăr nevoie de intervenții, de spitalizare sau de anumite analize”, a spus, la EBS Radio, Radu Gănescu.
Reprezentanții din Cluj ai Casei de Asigurări de Sănătate au precizat, pentru EBS Radio, că în acest moment decontează tarifele pe zi de spitalizare, stabilite printr-un Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei de Asigurări de Sănătate. Alte modificări nu au fost încă efectuate.
Potrivit documentului amintit, prelungit pe perioada stării de urgență, tariful mediu pe zi de spitalizare include toate cheltuielile unei unități spitalicești, de la cele salariale, inclusiv prime și delegații, la cele cu medicamente, hrană, dar și cu utilitățile, carburanții, dispozitivele de comunicații și mobilierul.
Ovidiu Cornea
Sursa foto: Pixabay