Povestea primului turneu WTA de la Cluj: „Am avut peste 500 de pagini cu instrucțiuni”

Primul turneu de tenis feminin WTA din istoria Clujului a ajuns la final, dar povestea competiției s-a scris cu o echipă de 500 de oameni, între care zeci de voluntari și 40 de persoane care au muncit la întreținerea suprafeței de joc și drenarea acesteia în timp record.

Patrick Ciorcilă, alături de Simona Halep, prezentă la Cluj la începutului turneului WTA din acest an.
Patrick Ciorcilă, alături de Simona Halep, prezentă la Cluj la începutului turneului WTA din acest an.

 

Au fost amenajate trei terenuri, arena centrală fiind dotată cu o tribună de 1.200 de locuri. Zgura pe care s-a jucat a fost importantă din Serbia, fiind similară cu cea utilizată la turneul de Grand Slam de la Roland Garros.

Turneul a avut și o componentă glamour: 16 mașini electrice, de lux, le-au transportat pe jucătoare, 32 de tenismene fiind incluse pe tablourile principale de simplu, respectiv de dublu. De-a lungul săptămânii la turneu s-au perindat și multiple vedete din lumea sportului, de la Simona Halep, Ion Țiriac și Ilie Năstase la fostul campion mondial la box Mihai Leu și dubla laureata olimpică la spadă Ana Maria Popescu (FOTO, mai jos). Oficialitățile, de la premierul Florin Câțu, la primarul Emil Boc și-au făcut și ele apariția.

Premiile în valoare totală de peste 235.000 de dolari au atras la start și nume cunoscute din tenisul feminin, care își caută din nou drumul spre vârful ierarhiei feminine, precum Alize Cornet, – eliminată în primul tur, Andrea Petkovic sau Lesia Tsurenko, alături de cele opt românce de pe tabloul principal, în frunte cu Ana Bogdan, Gabriela Ruse și Mihaela Buzărnescu.

Andrea Petkovic, favorita numărul 1 a turneului, după eliminarea lui Alize Cornet

„Din ceea ce se vede, aproximativ 80% este mobil!”

Organizarea turneului a fost favorizată și de conjunctura actuală, numeroase competiții, în special din China și alte țări asiatice fiind suspendate din cauza condițiilor impuse de autorități. Demersul, început în toamnă, nu a fost însă simplu, a explicat Patrick Ciorcilă, directorul evenimentului:

“A fost o oportunitate extraordinară, un moment foarte bun în care să facem pasul în față și să organizăm acest turneu. Am profitat de această șansă și am reușit să aducem un turneu WTA la Cluj, unde nu a mai fost o asemenea competiție, așa că bucuria noastră este cu atât mai mare. Primul pas a fost foarte dificil, să obținem licența, au fost mail-uri interminabile, până în luna mai, astfel că ne-au mai rămas două luni să organizăm efectiv turneul, într-o locație superbă, dar al cărei scop, când a fost construită, nu a fost gândită să găzduiască o competiție de asemenea anvergură, un turneu WTA 250. A trebuit să schimbăm foarte multe lucruri, să adăugăm corturi, containere, din ceea ce se vede aproximativ 80% este mobil, închiriat, adus, a fost un ‘coșmar’, în sens pozitiv, o provocare foarte mare să ne organizăm logistic; toate aceste echipamente de luni vor pleca, costurile chiriilor enorme, efortul logistic fiind foarte mare”, a spus pentru EBS Radio Patrick Ciorcilă, el însuși fost jucător profesionist de tenis.

La Cluj au ajuns și fani ai tenisului din Slovacia.

Organizarea competiției, în condiții încă de pandemie a impus pe de o parte organizarea de circuite separate pentru sportivi și staff-ul acestora, astfel că “am făcut geometrie”, a spus Patrick. „Au fost multe schimbări, nu sunt însă regulile noastre, ci ale autorităților, ale Guvernului și ale Ministerului Sănătății, pe care trebuie să le urmăm, astfel că accesul s-a putut face pe bază de vaccin, test PCR sau antigen. Ne-am dorit să putem și umple tribunele, până la 75% din capacitate”.

500 de oameni, în echipa de organizare

Echipa evenimentului a ajuns la aproximativ 500 de persoane, aproximativ 50 de voluntari, racolați dintre tinerii iubitori de sport, tenis, sau care au vurt să aibă o activitate de anvergură în CV:

“Fiecare am muncit zi și noapte în ultimele 4 săptămâni, mulți nu și-au mai văzut părinții, copiii, plecau dimineața și se întorceau seara, fără ei nu am fi reușit”, a spus tânărul director al turneului.

Au fost și momente când vremea de afară a impus intervenții de urgență ale angajaților, precum o ploaie puternică de la începutul săptămânii, care a inundat pur și simplu terenurile, respectiv o altă runde de precipitații, mai ușoare, în timpul meciului de dublu cu perechea românească Ana Bogdan / Jaqueline Cristian protagonistă:

“S-a lucrat foarte mult la drenajul terenurilor, care a fost îmbunătățit foarte mult, la adâncime arată foarte bine, am cumpărat și fel de fel de mașinării și ustensile, dar mai ales cei 40 de oameni care lucrează din greu pe teren când plouă. Luni sau marți a fost lac pe teren și în mai puțin de 2 ore se juca, joi a durat 30 de minute până la reluarea meciului”, a explicat el.

Un interes foarte mare a existat la turneu și pentru calitatea de copil de mingi, la solicitarea organizatorilor vârsta permisă fiind coborâtă de la 18 ani, la 16 și ulterior la 12. Am avut și o listă de așteptare”, a spus directorul turneului.

De altfel, unul din scopurile competițiilor organizate periodic la baza sportivă din Cluj este și promovarea de tinere talente, precum Briana Szabo, care a primit chiar un wild card la turneul WTA de la Cluj.

Indicații de 700 de pagini

Întrunirea rigorilor celei mai reprezentative asociații de tenis feminin, WTA, similarul ATP-ul masculin, nu a fost un demers simplu:

“A trebuit să urmăm undeva la peste 500, 700 de pagini, un Guideline (instructaj. n.red.) foarte strict, dar pe de altă parte (cei de la WTA, n.red.) sunt săritori, te ajută, nu te lasă de capul tău, de altfel trebuie să se asigure că faci lucrurile cum trebuie, mai ales că ești la prima ediție e un risc și pentru ei. Feedback-ul a fost incredibil, chiar mi-a scris reprezentanta lor că nu are ce să scrie la observații, ceea ce mă face mândru”, a spus Ciorcilă.

Porsche, partener doar la Stuttgart și Cluj

Turneul a avut și un element de imagine “șocant” chiar și pentru jucătoare: acestea s-au deplasat cu 16 mașini full electric, de lux, marca Porsche:

„E un brand care nu mai are nevoie de nicio prezentare și cred că e o validare a unui eveniment bine organizat, jucătoarele au fost ‘pe spate’, nu există niciun turneu în Europa care să fi avut Porsche drept partener (de mobilitate, n.red.), numai noi și Stuttgart, unde sunt implicați de mult în organizare. Când au ajuns jucătoarele pe aeroport au fost ‘șocate’, unele și-au făcut poze încontinuu”, a spus el.

Zgură ca la Roland Garros

Primul turneu WTA de la Cluj a avut un buget de aproximativ 1 milion de euro, Banca Transilvania fiind unul din principalii sponsori ai evenimentului, compania fiind de altfel implicată și în organizarea altor turnee organizate anterior la Baza Winners din Cluj-Napoca.

Pe lângă valoarea premiilor, investițiile au mers în licențe, taxe și în special în închirierea logisticii. Principalul sponsor al turneului a fost de

“Au fost sute de mii de euro în logistică, am adus inclusiv zgură din Serbia, care este la fel ca și cea de la Roland Garros”, a spus Patrick Ciorcilă.

Finală Sherif – Petkovic

Deși fanii din România au sperat ca măcar o reprezentantă a țării gazdă să ajungă în finală, acest lucru nu s-a întâmplat. Mihalea Buzărnescu (FOTO, în stânga) a ajuns cel mai departe dintre române, fiind eliminată în semifinale de Mayar Sherif, din Egipt, revelația turneului.

Egipteanca a eliminat-o și pe principala favorită, Alise Cornet. Prima egipteancă ajunsă într-o finală WTA o întâlnește în finală pe Andrea Petkovic,  din Germania, fostă jucătoare de Top 10 mondial.

„Pe Mayar Sherif o cunosc de la juniori, din perioada în care jucam și eu, suntem de o vârstă, e în foarte mare formă. Andrea Petkovic are o dorință și o determinare foarte mari, o formă fizică de invidiat, ne bucurăm că jucătoarele au venit cu ambiție aici, sunt totuși 280 de puncte WTA, dacă obții un titlu și ești în Top 100, asta te poate aduce până aproape de Top 50”, a spus directorul turneului.

Finala a fost programată pentru duminică, 7 august, de la ora 17.

Vor să reediteze turneul

Speranța organizatorilor este ca turneul WTA de la Cluj-Napoca să continue și în viitor:

„Vrem să se reediteze turneu, să facem o tradiție și sperăm să venim în curând cu surprize foarte plăcute”, a conchis Patrick Ciorcilă. „Ca jucător, am prins turneul ATP la București, sunt mândru că acum avem la Cluj, cel mai mult din țară se investește (în sport, n.red.) aici, autoritățile sunt cele mai deschise, oamenii privați fac investiții și atunci merită, dacă nu faci investiții nu cred că poți să ai pretenții pentru un astfel de eveniment”, a conchis el.

Winners Open WTA 250 a avut loc între 1-8 august la baza Winners Open din Cluj-Napoca.

Ovidiu Cornea

Fotografii / Facebook Winners Open

 

Ne poți asculta și aici: