Prefectul Clujului donează plasmă și îi îndeamnă pe foștii bolnavi de COVID-19 să facă la fel

Prefectul Mircea Abrudean face un apel către clujenii care s-au vindecat de coronavirus să doneze plasmă.

El a declarat, pentru EBS Radio, că se va prezenta pentru recoltare împreună cu soția lui. Cei doi au fost la rândul lor infectați cu noul coronavirus și s-au vindecat. Prefectul Mircea Abrudean speră ca mulți dintre foștii bolnavi să le urmeze exemplul.

„Vreau să merg să donez plasmă, în calitate de pacient vindecat. Eu am donat sânge în 15 iunie și trebuie să treacă minimum două luni de la ultima donare, deci nu pot mai devreme de 15 august. Din păcate, nu sunt foarte multe persoane dornice să doneze si de asta vrem să încurajăm acest aspect. În ultima vreme înțeleg că a mai crescut puțin numărul donatorilor, dar nu cum ar trebui. Trebuie să încurajăm oamenii să doneze, pentru că e foarte important să îi ajutăm pe alții dacă ne încadrăm din punct de vedere medical”, a spus Mircea Abrudean.

Mulți medici consideră, însă, că procedura de recoltare este greoaie și cer să fie simplificată. În prezent, o persoană care vrea să doneze plasmă convalescentă este nevoită să prezinte un test negativ după externarea din spital sau la ieșirea din izolare, pe care în unele cazuri trebuie să îl facă pe cheltuiala proprie.

„Ar putea fi simplificată procedura și ajutați acești pacienți care pot fi donatori. Dânșii când se externează au nevoie de cel puțin un test negativ ca să-i putem lua la donare, să treacă 14 zile la externarea din spital și să aibă un nivel de anticorpi corespunzător, astfel încât plasma să fie eficientă pentru pacientul bolnav”, a explicat, pentru EBS Radio, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Cluj, medicul Adriana Sime.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că procedurile vor fi simplificate în curând.

 

Ne poți asculta și aici: