Prefectul Mircea Abrudean: „Începând de luni, capacitatea de testare crește de la 70 la aproximativ 300 de probe pe zi”

Prefectul Mircea Abrudean a vorbit la EBS Radio despre aplicarea scenariului 3 la nivelul județului Cluj, pentru a preveni răspândirea infecției cu Covid-19.

În momentul în care se va trece la scenariul 3, care înseamnă că spitalele de boli infecțioase nu vor mai primi decât pacienți diagnosticați cu noul virus, județul Cluj nu va mai fi centru regional de primire a acestor cazuri.

Duminică dimineața, în județul Cluj erau 1.067 de persoane în izolare la domicilii, 100 de persoane în carantină instituțioanalizată și pentru 832 de persoane aflate în izolare începând cu data de 24 februarie s-a ridicat restricția.

„Pentru scenariul 3 noi am luat măsuri anterior, este vorba de descongestionarea structurii medicale. Am decis înființarea unui grup tehnic medical format din specialiști, care au propus măsuri pentru descongestionarea Spitalului de Boli Infecțioase. Va fi principala unitate sanitară care deservește bolnavii cu infecții cu Covid-19, aici se fac și testele pentru cei suspecți”, a spus la EBS Radio prefectul Mircea Abrudean.

Acesta a explicat faptul că acest spital va fi eliberat treptat de pacienți cu alte probleme medicale. Astfel, pacienții cu alte probleme medicale care erau internați aici sau cei care ar trebui sa fie internați, vor fi transferați la alte spitale, inclusiv în restul județului.

„Vom implica și medicii de familie, care vor avea un rol foarte bine definit cu privire la investigarea pacienților și dirijarea lor în alte părți, la alte spitale din județ. Din punt de vedere al triajului care se face la Unitatea de Primiri Urgențe, a fost instalat un cort profesional pentru că vin foarte multe alte cazuri, care nu au ce căuta aici”, a mai spus prefectul Clujului.

Crește capacitatea de testare rapidă

 

De luni vor fi operaționale și celelalte aparate de testare care au fost identificate în Cluj-Napoca.

„Capacitatea de testare va crește de la 70 de probe pe zi la aproximativ 300 pentru a depista în cel mai scurt timp posibilii infectați și pentru a preveni răspândirea virusului în comunități. Intrând în scenariul trei nu mai suntem centru regional. Bolnavii infectați cu Covid-10 din alte județe vor fi internați la spitalele de boli infecțioase din județul respectiv. De acolo unde nu există, sigur vor veni și la Cluj”, a mai spus Mircea Abrudean.

Tot duminică dimineața, pe secția dedicată pacienților infectați cu Covid-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase erau internate 10 persoane. Potrivit prefectului, două persoane sunt din județul Cluj, iar restul din alte județe.

 

Ne poți asculta și aici: