Premieră la USAMV Cluj. O intervenție chirurgicală a fost urmărită online de studenți

Peste 750 de studenți ai USMV Cluj au asistat de acasă la o intervenție chirurgicală, prima transmisă în direct pe internet.

Reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj au declarat că operația online a fost o premieră, medicii fiind nevoiți să se adapteze condițiilor din timpul pandemiei de coronavirus.

Operația, numită rumenotomie, a fost făcută unei vaci în vârstă de patru ani, din rasa Holstein, care a fost diagnosticată cu reticulită traumatică, iar intervenția s-a încheiat cu bine după aproximativ două ore, potrivit Mediafax. Practic, medicii veterinati au extras un cui îndoit din stomacul vacii.

„Vaca are un stomac mai complex, cu patru compartimente, iar de multe ori când consumă furaje ingerează cuie sau bucăți de sârmă care produc durere. În cadrul operației a fost scos un cui mărișor, îndoit, din stomacul vacii. Intervenția de acest tip se practică relativ frecvent, dar nu este una ușoară, pentru că vorbim de un animal mare. Noutatea a fost transmisia online în această perioadă de epidemie de coronavirus”, a explicat Cosmin Peștean, coordonatorul Disciplinei Chirurgie și ATI din cadrul Facultății de Medicină Veterinară a USAMV.

Vaca operată va mai rămâne internată o perioadă în spitalul veterinar al universității clujene, i se vor mai face câteva tratamente, după care va fi trimisă înapoi la ferma de unde a venit.

Studenții care au asistat la intervenția chirurgicală sunt din anii III-VI de la trei linii de studiu, română, engleză și franceză.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: