Prețurile explodează de Untold. Chiriile pe cinci zile, cât pentru o lună

Interesul uriaș pe care îl generează festivalul Untold crește și în acest an prețul serviciilor la Cluj. Chiriile pe durata festivalului ajung să coste cât pentru o lună.

În plus, impactul festivalului se resimte foarte puternic pe piața imobiliară, explică Gigi Ștefan, agent imobiliar:

“Practic orice apartament în perioada Untold-ului se închiriază ca și cum ar fi o lună de chirie pentru cele cinci zile. În momentul ăsta eu zic că sunt oferte mult mai bune decât cei care au luat anticipat, undeva la 150 de euro de persoană. Că e 4 sau 5 nopți, nu e atât de relevant, găsești fără nicio problemă un apartament, pentru  4-5 persoane, undeva la 2.000 de lei. Cine a luat anticipat acum șapte-opt luni, a plătit dublu, undeva la 250 și 300 de euro de persoană”, a spus specialistul.

Chiar și proprietari care închiriază locuințele, în regim hotelier, la prețul de 170 de lei pe noapte, și-au dat deja casele, pentru festival, la prețuri de aproximativ trei ori mai mari.  Totuși, cei care au lăsat închirierea apartamentelor pe ultima sută de metri riscă să rămână fără clienți:

„Am închiriat doar pentru că plecăm din localitate, am pus anunțul doar de 2 zile, dar cereri nu prea sunt. Lumea s-a prins deja că poți să faci bani de Untold, unii chiar cumpără și revând bilete, sunt multe anunțuri în acest sens, dar vă spun, pentru locuință cereri nu au prea fost”, a precizat o tânără, care a scos la închiriat o locuință cu 4 camere, lângă Iulius Mall, la prețul de 100 de euro pe noapte de persoană.

“Anunțul e pe olx, de mai multe zile, dar deși l-au văzut vreo 180 de persoană, nu m-a sunat nimeni. E un apartament cu 3 camere și mai este saltea pentru încă două persoane, deci 8 persoane în total. Prețul e 2.500 de lei, negociabil”, spune un tânăr care oferă o chirie în cartierul Mărăști.

Specialiștii atrag atenția că valoarea chiriilor a depășit limita rezonabilului la Cluj, în contextul festivalului. Aceasta ar trebui să fie cam de două ori, cel mult de 2,5 ori mai mare, raportat la suma plătită pentru 5 zile într-o lună obișnuită.

”Suntem într-o situație de dezechilibru, în care afluxul de cetățeni este mult peste disponibilitatea de ofertă și atunci se profită, eu vorbesc de rezonabil, noi suntem la exagerat. Dacă vrei să fii pe termen lung un oraș atractiv nu te lăcomi pe perioade scurte, ia câte puțin și mereu, dar nu duce prețul într-o zonă în care la un moment dat devine descurajant. Pentru că așa cum crește, așa poate să capoteze”, a declarat pentru EBS Radio economistul Iosif Pop.

Specialiștii admit că efectul creat de festival a crescut în ultimii ani prețul chiriilor și după încheierea festivalului. Creșterea este de aproximativ 10 procente anual, iar acest trend ar putea să continue, “până la un moment dat”, spune agentul imobiliar, Gigi Ștefan. Potrivit lui, o chirie a ajuns acum, în medie, într-un cartier precum Zorilor, la 250 de euro, în timp ce apartamentele cu o cameră, cu suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați, ajunge la circa 300 de euro.

“Față de chiriile de dinaintea Untold (de prima ediție, n.red.), unde limita era de 200, 250 de euro pe lună la un apartament standard de două camere, acum un apartament de două camere trec de 350 de euro. Deci și-a pus amprenta și pe termen lung Untold-ul și evenimentele care se organizează. Pentru că odată ce ți se acceptă o chirie mai sus, te duci cu ea tot mai sus, an de an”, a declarat la rândul său și Iosif Pop.

Economistul crede că chiar dacă pe o piață liberă nu pot să intervină în politica de prețuri, autoritățile au totuși instrumente prin care să ofere alternative mai accesibile, ca preț, la chirii, dar nu numai:

“Pot să dea  tonul, cel puțin la regiile proprii pot să dea tonul. De exemplu,  acolo unde sunt școli sau internate acestea pot să ofere cazări. Autoritățile au pârghii de interveni nu și de a impune”, a declarat el.

Și serviciile de transport își măresc tarifele. Dacă firmele de ridesharing aplică tariful dinamic, care crește odată cu intensificarea cererii, taximetriștii au solicitat și ei majorarea tarifului maximal. Astfel de la 1 august, prețul pe kilometru ar putea ajunge până la 3, 75 lei, pe timp de zi și până la 4, 50 lei, pe timp de noapte. Și prețul transportului în comun se dublează. Un bilet pe mijloacele de transport în comun va costa 5 lei, pe timp de noapte.

Festivalul Untold se va desfășura în perioada 1-4 august.

 

Ne poți asculta și aici: