Primii candidați pentru funcția de rector al Universității Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din țară, intră în febra alegerilor: în această primăvară va fi ales un nou rector, care va conduce universitatea clujeană în următorii patru ani.

Primii candidați nu mai sunt un secret pentru nimeni: este vorba de profesorul universitar Ioan Chirilă, președintele Senatului UBB, respectiv Daniel David, prorector științific al instituției. Fost decan al Facultății de Teologie din UBB, aflat la al doilea mandat ca președinte al Senatului, Ioan Chirilă și-a depus primul candidatura pentru funcția de rector. El ne-a declarat că s-a înscris în cursă la recomandarea mai multor colegi universitari, consideră experiența sa managerială un atu și și-a propus mai multe obiective.

„Încercăm să alegem un profil orientat înspre ideea creării unui climat de pace, liniște și de bună înțelegere, dar care să aibă, pe de altă parte, dispoziția și elementele necesare să susțină ideea competitivității și a creșterii calității. De asemenea, ne dorim să creăm competențe reale și diversificate pentru studenții care se pregătesc în universitatea noastră; legătura prin ceea ce se numește angajabilitatea absolvenților cu societatea să se consolideze și mai bine”, a declarat profesorul Ioan Chirilă.

 

La rândul său, prorectorul de cercetare al UBB, Daniel David, a confirmat pentru EBS Radio că își va depune săptămâna viitoare candidatura pentru funcția de rector. Ancorarea universității în modernitate și adaptarea tehnicilor de predare la evoluția societății reprezintă prioritățile sale, a afirmat profesorul Daniel David.

„Am început o serie de construcții importante în Universitatea Babeș-Bolyai pe componenta didactică, pe componenta de cercetare, pe ancorarea universității în societate și în mediul socio-economic. Programul pe care am să îl propun la nivel de rectorat pornește de la aceste construcții. Urmărim să integrăm mai bine, într-o manieră multi-interdisciplinară în programul STEAM pe care l-am început, expertiza care există în Universitatea Babeș-Bolyai în diverse segmente. Acest program, care înseamnă Science, Technology, Engineering and Mathematics va aduce, împreună, componenta de predare, componenta de cercetare, cu relația cu societatea și mediul socio-economic”, a spus profesorul Daniel David.

 

Candidaturile pentru funcția de rector al UBB includ un proiect managerial și se depun până în 31 ianuarie. Alegerile sunt programate în 3 martie, un eventual tur doi urmând să fie organizat în 10 martie. Pot vota toate cadrele didactice și cercetători angajați pe perioadă nedeterminată, dar și reprezentanți ai studenților, în total aproximativ 1.500 de electori. Funcția de rector al UBB este ocupată în prezent de academicianul Ioan Aurel Pop, aflat la cel de-al doilea mandat și ultimul, conform regulamentului universității.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: