Primul autobuz fără șofer ar putea circula, în premieră în România, la Cluj

Primul autobuz autonom din România ar putea circula pe străzile din Cluj-Napoca chiar începând de anul viitor.

Primăria lucrează la un proiect-pilot în acest sens, împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și cu firme din domeniul tehnologiei.

Clujul ar urma astfel, exemplul unor orașe europene.

„Propunem o linie zero în zona centrală a orașului, care să fie deservită de un autobuz autonom. Un proiect care deja se testează în unele orașe europene cum ar fi Viena, Lyon sau Paris. Într-unul sau maximum doi ani putem să testăm, să avem un proiect pilot pe aumite rute bine stabilite și, sigur, pe parcursul dezvoltării tehnologiei vom putea să extindem acest proiect pilot”, a declarat pentru EBS Radio directorul de dezvoltare al municipalității, Ovidiu Cîmpean.

Astfel de proiecte inovative de mobilitate urbană se vor afla printre prioritățile Uniunii Europene, în viitorul exercițiu financiar, a mai adăugat Ovidiu Cîmpean.

Continuarea amenajării benzilor dedicate, asigurarea unei flote de transport public 100% electrice până în 2030, extinderea spațiilor pietonale sau realizarea metroului și a trenului metropolitan sunt alte investiții care ar urma să îmbunătățească mobilitatea clujenilor.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: