AUDIO | Primul concert cu sunet 3D transmis online va avea loc pe 30 iunie. Trupa Antract a dorit să ofere și în pandemie o experiență apropiată de cea live.

Concertul va putea fi văzut pe calculatoare sau televizoarele smart și promite o experiență audio în măsură să transpună publicul în mijlocul instrumentiștilor. Liderul trupei Antract, Bobiță Cătușanu, a explicat la EBS Radio „secretele” producției.

 

Perioada pandemiei a fost pentru „Antract” la fel de plină de provocări ca pentru orice artist, dar, spune Bobiță Cătușanu, „într-un moment de inspirație am zis, ok, am înțeles, în acest an probabil nu vom avea posibilitatea de a ne exprima într-o sală de concert sau într-un club, în fața fanilor noștri, și atunci hai să organizăm un concert”.

Cum transpui emoția live-ului într-o experiență virtuală

„Problema noastră, sau a mea personală nu era CUM să organizez un concert, ci cum să fac să transmit acea emoție care doar în sala de concert poate fi transmisă. Și atunci mi-a venit această ideea cu sunetul 3D. Această a treia dimensiune este cea care va da celui care va fi pe 30 iunie de la ora 21:00 în fața calculatoarelor sau a televizoarelor smart, senzația că e alături de noi”, spune liderul trupei Antract .

Tehnologia sunetului 3D și scenă piramidală

„Ca tehnologie, e o tehnologie veche, din anul 1800, dar nu a fost aplicată, probabil nu era de interes. Am studiat-o, e o tehnologie complexă, pentru că practic sincronizarea sunetului se face în același moment cu imaginea. Acest concert va fi filmat cu 12 camere 4K, cu două cable cam-uri, care vor trece prin scena piramidală, care nu are un spate efectiv. E într-o clădire care ne-a permis să facem această producție pentru că clădirea trebuia să îndeplinească anumite condiții de suprafață, de înălțime, scena având 7 metri jumătate înălțime la vârf, o deschidere de 7 metri jos, deci este o structură destul de complexă și apoi toate efectele care vor veni vor face astfel încât cei care se vor uita la noi pe 30 iunie să vadă un spectacol care să îi facă să nu se simtă acasă, singuri”, explică Bobiță Cătușanu.

Deși suntem despărțiți, suntem totuși împreună

Spectacolul va fi interactiv, trupa Antract îi va ruga pe cei care privesc de acasă „să cânte odată cu noi, să se filmeze cum cântă, iar noi ulterior vom face un montaj video în care vom demonstra că deși suntem despărțiți suntem totuși împreună, apelând bineînțeles la tehnologia care ne stă la dispoziție. Suntem în anul 2020, sunt foarte multe posibilități tehnice, trebuie doar să avem îndrăzneala de a le folosi”.

„Nu ne dorim să trăim departe de publicul nostru”

Bobiță Cătușanu subliniează că acest spectacol nu înlocuiește live-ul, „vrem să facem asta o dată și atât. Nu ne dorim să trăim departe de publicul nostru, dar am zis că este o experiență. Până la urmă aceste pandemii apar o dată la 100 de ani, ar fi fost și păcat să nu avem un material video filmat, bine transmis, cu sunet bun, în această perioadă în care din păcate trăim cu toții”. Liderul trupei Antract recomandă folosirea căștilor, pentru o experiență cât mai interesantă.

Concertul va fi deschis de DJ R.A., un tânăr de 17 ani care va mixa timp de 15 minute piese ale formației Antract, în ritmuri de house, dance, trap. ”În urma noastră trebuie să lăsăm o generație adaptată anilor în care trăim și am dat această șansă unui tânăr. Mai avem și alte surprize în timpul spectacolului”, promite Bobiță Cătușanu.

Biletele la concert sunt adaptate și ele legăturii Antract cu publicul care dorește să participe. Există un preț minim, dar și posibilitatea pentru cei care susțin trupa de a oferi mai mult. Categoriile sunt personalizate: 🙂

  • Pentru tine, nou

„Tu nu mă cunoști, pentru tine sunt nou. Pot fi orice in noaptea asta, pot fi un erou!” (Nu am mai ascultat Antract, dar vreau să le descopăr muzica).

  • Lucid

„Vreau să-înnebunesc, să mă-ndrăgostesc, să simt că trăiesc!” (Sunt fan Antract! Abia aștept concertul!)

  • Chitara va plăti facturi

„Sunt un visător în lumea, unde oamenii sunt care pe care pe care.” (O astfel de producție complexă trebuie susținută și încurajată).

Detalii despre bilete și spectacol, pe platforma pe care va avea loc concertul, Vstage.ro.

Ascultați aici interviul acordat de Bobiță Cătușanu lui Angel Rusu:

 

Ne poți asculta și aici: