Program pentru „creativii” viitorului: „La Cluj sunt 2.000 de absolvenți anual în domenii conexe industriilor creative”

A fost lansată cea de-a treia ediție a proiectului Culturepreneurs, care va sprijini 80 de idei de afaceri în sectorul cultural și creativ. Sunt 2.000 de absolvenți anual la Cluj în domenii legate într-un fel sau altul de industriile creative, spun inițiatorii.

Proiectul, parte în acest an a programului cu finanțare UE Cluj Future of Work, se va desfășura din toamnă până în primăvara viitoare și se adresează tinerilor cu idei inovatoare în domenii care integrează cultura, creativitatea, tehnologia dar și perspectiva economică.

„Industriile creative includ tot ce are de a face până la urmă cu creativitatea și producția minții unui om talentat, că vorbim de aplicații digitale în industria de gaming, că vorbim de artă pură, de artă, sau de muzică, design de obiect, spectacol, orice are de a face cu creativitatea, toate acestea se pot regăsi în domeniul vast al industriilor creative”, a explicat pentru EBS Radio responsabilul de comunicare al Cluj Future of Work, Oana Buzatu.

Programul Cluj Future of Work este derulat de Primăria clujeană în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean și mai multe organizații clustere clujene și are o valoare de peste 5 milioane de euro, fiind finanțat de Uniunea Europeană. Cea mai mare parte a banilor merge către mai multe linii de echipamente de ultimă generație care anticipează procesele tehnologice și de automatizare de pe piața muncii în viitor. Acestea vor fi folosite și în cadrul Culturpreneurs.

2.000 de absolvenți în domenii conexe industriilor creative

„Având în vedere că la Cluj-Napoca studiile și cifrele arată că aproximativ 2.000 de absolvenți de studii universitare absolvă în fiecare an din domenii care au de a face cu industriile creative, Culturepreneurs își dorește să cerceteze și să dezvolte niște potențiale soluții care să ajute tinerii creativi din orașul nostru să își înțeleagă mai bine meșteșugul, arta, îndemânarea sau specificul creativ în care s-au format astfel încât să îl poată valorifica mai bine din punct de vedere al unei afaceri, să poată deveni antreprenori, sau să poată să dezvolte meserii care vor avea căutare în perioada imediat următoare având în vedere toate schimbările pe care tehnologia le aduce în viața noastră”, a spus Oana Buzatu.

Programul Culturpreneus a fost dezvoltat inițial în mod separat de Centrul Cultural Clujean, dar va fi integrat anul acesta în programul Cluj Future of Work. Astfel, participanții urmează să lucreze și să învețe alături de profesioniști din cadrul Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei, au spus inițiatorii.

„Creăm practic un program de mentorat pentru persoanele beneficiare, care vor cuprinde o serie de cursuri care îi vor trece prin toate tipurile de nevoi pentru a putea să faci dintr-un talent, o pasiune pe care o ai, un job. Vor învăța lecții de antreprenoriat, tehnologie, cum să utilizeze ultimele aplicații care vor fi puse la dispoziție”, a arătat responsabilul de comunicare al Cluj Future of Work.

Vor folosi în premieră echipamentele de la CREIC

Cele 80 de persoane care vor beneficia de program vor folosi în premieră tehnologia de la Centrul de Industrii Creative din Dealul Lomb:

„Componenta de dotări din cadrul acestui proiect european va ajuta la rândul său ca beneficiarii Culturepreneurs să aibă posibilitatea de a testa efectiv soluțiile sau produsele pe care le vor crea și ‘marcheta’ în cadrul proiectului. Practic, aceștia vor fi primii utilizatori din CREIC care va pune la dispoziția celor selectați în cadrul programului Culturepreneurs 3 laboratoare dotate cu echipamente și software de ultimă generație, dar și spații de co-work și alte facilități necesare antreprenoriatului în industrii creative” a explicat Ovidiu Cîmpean, director Dezvoltare Locală în Primăria Cluj-Napoca și co-manager al Cluj Future of Work.

Culturepreneurs este deschis participanților din întreaga țară care doresc să-și pună ideile în aplicare, dar presupune prezența la Cluj-Napoca în perioada ianuarie-martie 2021 pentru dezvoltarea ideilor înscrise, au mai precizat coordonatorii proiectului.

Înscrierile se fac până pe 10 iulie, pe site-ul Culturpreneurs, iar startul oficial al programului va avea loc în data de 21 septembrie, seminariile care vor avea loc în următoarele luni urmând să se desfășoare online.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: