Programatorii oferă ajutor pentru problemele cauzate de coronavirus

Comunitatea Code for Romania, formată din programatori care dezvoltă soluții IT pentru a rezolva probleme curente ale societății, lucrează deja la câteva soluții pentru unele dintre problemele cauzate de răspândirea Covid-19.

„Avem în dezvoltare patru soluții: o platformă care să centralizeze știrile oficiale, o platformă de vizualizare de date din teren care să urmărească statusul cazurilor, un website de informare oficială și o platformă pentru colectarea de ajutoare”, a spus la EBS Radio Bogdan Ivănel, cofondator și CEO al Code for Romania.

Platformele sunt dezvoltate în colaborare cu autoritățile. Tinerii programatori și-au oferit sprijinul prin intermediul Agenției pentru Agenda Digitală a României, au avut întâlniri cu reprezentanții Guvernului și ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă și lucrează împreună cu aceștia.

În paralel cu dezvoltarea tehnologiei pentru cele patru soluții, cei de la Code for Romania vizează și identificarea unor modalități de sprijinire a comunității românilor din străinătatete, a persoanelor vulnerabile, precum și a celor puși în dificultate din cauza perioadelor de izolare, carantină și închidere a școlilor și instituțiilor.

Și comunitatea Declic s-a implicat în facilitarea transmiterii de informații și folosește mesaje automate interactive care verifică ce știm despre cum se răspândește și cum putem să ne protejăm de coronavirus.

Doi profesioniști români din domeniul tehnologiei au lansat Tech Against Coronavirus (Tehnologie contra Coronavirus), un catalog de produse software care pot fi utile în cazul în care trebuie să lucrezi de acasă.

Există și inițiative individuale menite să ajute persoanele în vârstă. Voluntari se oferă să facă în locul lor cumpărăturile pentru reducerea riscului ca aceștia să fie expuși infectării cu noul virus.

 

Carmen Valică