Proiect european inedit coordonat de UTCN: Vârstnicii ar putea fi îngrijiți de roboți

Universitatea Tehnică din Cluj coordonează un proiect european care vizează crearea unei platforme, bazată pe roboți sociali, pentru îngrijirea vârstnicilor, în special a celor cu insuficiență cardiacă, după externarea din spital. 

Aceste persoane vor fi sprijinite, prin intermediul sistemului de asistență digitală, să facă mai ușor tranziția de la tratamentul de specialitate, din unitățile sanitare, la cel de acasă. Mai exact, vârstnicii vor fi ajutați să respecte recomandările doctorilor, atât în privința medicației, cât și a stilului de viață pe care trebuie să îl urmeze.

„Utilizând roboți sociali, senzori IoT și tehnici de inteligență artificială, sistemul H2HCare va oferi următoarele funcționalități pentru utilizatorii finali:

  1. monitorizare precisă cu ajutorul dispozitivelor IoT a pacienților și urmărirea aderenței la tratament a acestora după externare pentru a preveni re-spitalizarea lor,
  2. sprijin pentru creșterea aderenței la tratamentul recomandat după externare prin asigurarea unei legături directe cu medicii, care să le permită oamenilor în vârsta să-și gestioneze eficient recuperarea acasă
  3. evaluarea holistică a riscurilor de reinternare pentru fiecare pacient, precum și ajustarea nivelului de suport ce va fi oferit prin intermediul robotului social

Programul AAL se desfășoară sub tutela programului cadru Horizon 2020, în colaborare cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Proiectul va fi implementat pe durata a 3 ani – aprilie 2020 – martie 2023, are un buget total de 1.6 milioane de euro și este coordonat de către Conf. Dr. ing. Tudor Cioara, cadru didactic al Facultății de Automatică și Calculatoare al UTCN”, explică reprezentanții Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Linie de producție de roboți

Echipa de la UTCN va colabora cu o companie din Norvegia, care deține deja o linie de producție de roboți, gândiți în primă fază pentru asistarea copiilor bolnavi, astfel încât să înțeleagă materia predată la oră.

„Compania respectivă vine cu roboții și cu linia de producție a roboților, deci avem deja linia de producție a roboților. Ceea ce facem noi este că dezvoltăm deasupra robotului respectiv componentele software necesare pentru a putea colecta informații de la dispozitive IoT (Internet of Things, n.red.), de monitorizare a comportamentului oamenilor în vârstă, de exemplu cutii inteligente prin care putem vedea dacă și-au luat medicamentul la timp sau conform planului stabilit de către medic. Folosind inteligența artificială putem să ne dăm seama dacă respectă planul respectiv, iar dacă nu, robotul poate să îi ofere ghidare în respectarea planului și în last case/worst case (în situație de criză, n.red.) asigură o linie directă de comunicare cu medicul, deci medicul vorbește direct în casă, prin intermediul device-ului respectiv”, ne-a declarat Tudor Cioara.

Unele studii existente arată că vârstnicii sunt mai deschiși la interacțiunea cu roboții sociali, decât cu dispozitivele clasice, a adăugat cadrul universitar.

Proiectul european coordonat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a fost lansat recent, iar instituția de învățământ superior colaborează, în prezent, pe lângă compania din Norvegia, și cu parteneri din Elveția și Olanda.

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

 

Ne poți asculta și aici: