Proiect inedit în România. Atelier de recondiționat mobilă la Castelul Bánffy de la Bonțida

Restaurarea castelului Bánffy din Bonțida include și un proiect special.

În doi ani, la castel va funcționa un atelier de recondiționat mobilă, care va putea fi folosit de elevii de la școlile profesionale, care își vor putea face aici stagiile practice, studenți, dar și de către localnici.

Spațiul va fi amenajat într-un imobil al castelului, care va fi restaurat. Stagiile de recondiționare a mobilei, desfășurate în ultimii ani în cadrul taberelor artistice de la Bonțida, au fost printre cele mai gustate de către tineri, fapt care a determinat lansarea acestui proiect.

„Este vorba de o parte a fostei curți de onoare, unde își ținea familia Bánffy caleașca. Este o zonă neacoperită, singura din castel, care va fi restaurată și acolo vom deschide acest atelier. Avem deja utilaje cumpărate printr-un proiect european și vom ține și cursuri de reparat mobilă, pentru că acest lucru nu se învață în România și credem că este o meserie de care chiar este nevoie în această țară. Și credem și că va fi atractiv pentru tineri”, a declarat pentru EBS Radio Csilla Hegedus, președinta asociației Transylvania Trust, care administrează castelul Bánffy din Bonțida.

Amenajarea spațiului unde va funcționa atelierul de reparare a mobilei se va derula în paralel cu lucrările de restaurare a corpului central al castelului Bánffy.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: