Proiect pilot la Cluj. USAMV va monitoriza țânțarii exotici prin amplasarea de capcane la aeroport

Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară a demarat un proiect pilot, în premieră națională, pentru a examina riscul introducerii țânțarilor exotici și, implicit, a agenților patogeni transmiși de aceștia în aeroport și aeronave.

Proiectul, în colaborare cu Aeroportul din Cluj-Napoca, este derulat de Disciplina de Parazitologie și Boli Parazitare din cadrul Facultății de Medicină Veterinară a USAMV Cluj-Napoca, prin prof. dr. Andrei Daniel Mihalca și drd. Cintia Horvath.

„În Europa creșterea comerțului și a transportului de mărfuri și mișcarea crescută a oamenilor a facilitat dramatic importul speciilor invazive de țânțari, cât și a agenților patogeni transmiși de aceștia. În special comerțul cu anvelope uzate și plante decorative a contribuit major la introducerea tânțarului tigru asiatic în Europa. Un alt vector major de introducere a țânțarilor sunt aeronavele, care pot aduce involuntar și nedoriții țânțari invazivi. Uneori, bagajele transportate în aeronave pot adăposti țânțari invazivi care provin dintr-o zonă endemică din străinătate și care pot fi infectați cu patogeni exotici, precum virusurile Chikungunya, Dengue sau Zika. În România s-au semnalat țânțari invazivi în câteva zone, cum ar fi București, Constanța, Timișoara, Arad, Oradea, dar țânțarii pot ajunge și din Italia sau Grecia, precum și multe alte zone”, a explicat drd. Cintia Horvath.

Programul a demarat deja, iar până în prezent nu au fost depistați țânțari invazivi în incinta aeroportului, însă trebuie ținut cont și de faptul că numărul curselor aeriene și al pasagerilor este mult sub valoarea obișnuită, aspect cauzat de pandemia de Covid-19, spun specialiștii.

„Supravegherea constă în plasarea unor capcane în incinta aeroportului și verificarea lor săptămânală. Folosim două tipuri de capcane. Un tip pentru țânțari adulți și un tip pentru ouă. După recoltarea țânțarilor din capcane, urmează munca de laborator, cu identificarea lor la nivel de specie. Recent, colectivul nostru a publicat un articol despre răspândirea tuturor speciilor de țânțari din România. Continuăm astfel cercetările noastre în domeniul vectorilor și bolilor transmise de vectori. Colectivul nostru derulează astfel de studii de 10-12 ani, sunt studii efectuate în numeroase zone din lume, cu accent pe zonele tropicale, cum ar fi Kenya, Coasta de Fildeș, Republica Centrafricană, Liberia, Uganda, Algeria, dar și România”, a spus și prof. dr. Andrei Mihalca, cel care coordonează proiectul.

Programul pilot derulat la aeroportul din Cluj-Napoca va continua până la finalul anului și ar putea fi extins și în 2021.

În România sunt 60 de specii de țânțari

Țânțarii sunt printre cele mai răspândite insecte dăunătoare care afectează sănătatea omului și a animalelor domestice. În România există 60 de specii de țânțari, însă doar câteva dintre aceste specii reprezintă vectori ai unor agenți patogeni care pot provoca boli la om, arată specialiștii USAMV.

Cea mai comună specie de țânțar în România este Culex pipiens care se hrănește pe păsări și este implicat în transmiterea virusului West Nile. Grație adaptabilității acestor insecte la diverse tipuri de mediu, unele specii se pot dezvolta cu ușurință în orice habitat.

Introducerea de specii exotice de țânțari din zone tropicale este o preocupare majoră pentru sănătatea publică și veterinară, datorită rolului lor potențial în transmiterea mai multor agenți patogeni. Răspândirea acestor vectori nu este este facilitată doar de comerțul internațional și de turism, ci și de schimbările climatice și ecologice.

 

Sursa foto: USAMV Cluj-Napoca / Andrei Mihalca

 

Ne poți asculta și aici: