Proiecte studențești. Reacțiile dintre medicamente și alimente, analizate de o aplicație

Absolvenții de Informatică în limba germană de la Universitatea Babeș-Bolyai demonstrează că, după cei trei ani de studiu, au creativitatea și cunoștințele necesare pentru a dezvolta sisteme inedite.

O aplicație web care analizează posibilele reacții dintre medicamente și alimente sau între diverse combinații de medicamente este doar una dintre ideile tinerilor. Platforma destinată pacienților, dar și medicilor sau farmaciștilor, are o bază de peste 13.000 de medicamente și suplimente alimentare.

„Am vorbit și cu mama care lucrează ca medic și ea mi-a povestit despre dificultatea administrării unor medicamente. Și m-am gândit că multe persoane ar putea profita de această aplicație. Folosirea ei este foarte simplă, iar utilizatorii doar trebuie să știe numele medicamentelor, iar aplicația arată dacă medicamentele au reacții încrucișate între ele sau dacă au interacțiuni cu anumite alimente”, a explicat Edith, studenta care a dezvoltat proiectul.

Dezvoltarea unor astfel de proiecte le aduce tinerilor diverse oportunități și îi apropie de cerințele venite din partea mediului de afaceri.

„Noi îi provocăm să vină cu idei proprii, să ia pulsul pieței, să realizeze aplicații care să îi reprezinte și care să fie o carte de vizită pentru ei. Unii studenți se simt foarte motivați să
aprofundeze tehnologiile pe care le-au învățat la facultate, să învețe altele noi, să realizeze legături între diferite domenii, să vadă ce ar fi interesant și ce aplicații s-ar cere”, a declarat profesorul Christian Secărea.

Proiectele tinerilor au fost prezentate în cadrul unei competiții inițiate cu sprijinul mediului privat. Cele mai bune dintre ele au fost premiate, iar unii studenți au primit șansa de a efectua stagii de internship.

 

Ioana Pîrlea

 

Ne poți asculta și aici: