Proiectul banilor pentru bone se aprobă joi. Efectele se vor simți de anul viitor

Undă verde pentru sprijinul financiar de plată a unei bone pentru clujenii ai căror copii nu obțin loc în creșele clujene. Este vorba de sume care variază între 250 și 710 de lei lunar, în funcție de venitul per membru de familie.

Creșa de pe strada Donath, inugurată în mai 2019, este cea mai recentă creșă deschisă la Cluj.

 

Proiectul va fi aprobat în ședința de joi a Consiliului Local și va intra în vigoare de săptămâna viitoare. Cu toate acestea, efectele vor fi cel mai vizibile de anul viitor:

Cel mai probabil din 29 iunie o să organizăm și înscrierile în creșe, evident după rezultatul înscrierilor vom ști exact câte familii sunt care pot beneficia de acest sprijin financiar, pentru că o condiție este ca familia, copilul să nu  fi prins un loc într-o creșă sau grădiniță. Totodată, deocamdată, în Cluj-Napoca piața nu este reglată în ce privește serviciile oferite de către bone, asta înseamnă că piața trebuie să răspundă și din acest punct de vedere acestei oferte făcute de către municipiul Cluj-Napoca”, a spus viceprimarul Olah Emese pentru EBS Radio.

Potrivit edilului, la Cluj există câteva firme de intermediere a serviciilor oferite de bone, dar nu se cunoaște dacă au absolut toate avizele și autorizările necesare. În paralel, Direcția de Asistență Socială a Primăriei a făcut demersurile ca să obțină dreptul  ca experții ei să devină formatori.

Deși, potrivit legislației naționale în vigoare, proiectul vizează toți preșcolarii, la Cluj cea mai mare problemă este cea a locurilor în creșe. Anual se depun peste 1.500 de cereri, numărul locurilor disponibile fiind de aproximativ 700.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: