Propunere: Doina Cornea și alte două personalități, cetățeni de onoare ai Clujului

Dizidenta anti-comunistă Doina Cornea, medicul Aurel Bizo și artista Ana Lupaș ar putea deveni cetățeni de onoare ai Clujului.

Propunerea a fost lansată astăzi consilierilor locali de deputatul Emanuel Ungureanu.

În privința Doinei Cornea există demersuri pentru ca o stradă sau o piațetă să-i poarte numele.

Și celelalte două personalități sunt reprezentative pentru oraș, spune Emanuel Ungureanu.

„Doina Cornea este o personalitate a comunității noastre care ar fi trebuit apreciată până la moarte ei, în luna mai (a anului trecut, n.red.). Istoricul Cristian Ivaneș a propus în ultima săptămână acest lucru. Este vorba și de denumirea străzii Alba-Iulia (unde a locuit dizidenta, n.red.) după numele Doinei Cornea sau chiar denumirea unei piațete în cinstea acesteia. Conferențiarul Aurel Bizo este medicul alături de care am înființat o asociație care se ocupă de copiii care fac dializă. Este primul medic din România care a creat o stație de dializă, la Cluj. Practic datorită lui sunt în viață foarte mulți copii, care ar fi fost morți dacă el nu ar fi creat acest sistem de epurare a substanțelor toxice care se acumulează la cei ai căror rinichi nu funcționează. A treia personalitate, din fericire, este în viață. Este vorba de Ana Lupaș un artist excepțional, între decorator și artă contemporană. Inclusiv la marele muzeu Tate din Londra are niște lucrări extrem de apreciate”, a spus Emanuel Ungureanu.

Fiul Doinei Cornea, Leontin Iuhas, și reprezentanții administrației locale au purtat deja discuții cu privire la marcarea memoriei acesteia, a precizat primarul Emil Boc.

„Suntem într-o discuție avansată cu fiul doamnei Cornea și nu aș vrea să dezvălui public, încă, până nu am acordul domniei sale, toți pașii pe care i-am stabilit împreună, în concordanță cu interesul public major. Domnia sa lucrează și noi suntem parteneri în demersul pe care îl susține, nu pot spune mai mult cu privire la etapele care acum se pregătesc, decât că sunt în linie cu cele menționate de dumneavoastră”, i-a transmis primarul Emil Boc inițiatorului propunerilor.

Ideea denumirii unei străzi în memoria Doinei Cornea a fost lansată de primarul Emil Boc și anul trecut, la scurt timp după decesul dizidentei anti-comuniste.

Edilul a precizat că și celelalte două propuneri, conferențiarul Aurel Bizo și artista Ana Lupaș, sunt de bun augur și urmează să fie analizate imediat ce vor fi transmise oficial de către inițiatorul acestora.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: Wikipedia

Ne poți asculta și aici: