Propuneri Bugetare participativă 2019 | Rută temporară între Florești și Cluj și concurs de soluții pentru autogară

Cele mai multe proiecte depuse de clujeni în cadrul programului de bugetare participativă sunt pe mobilitate.

FOTO: O autogară modernă se numără printre proiectele depuse în acest an.

 

Clujenii au depus 200 de proiecte în cadrul programului de bugetare participativă din acest an. Aproape o treime dintre ele au fost pe domeniul mobilității și al siguranței rutiere.

Printre cele mai noi propuneri, care au putut fi făcute până duminică seara, se află amenajarea unui patinoar pe lacul Chios, stații de încărcare cu panouri fotovoltaice pentru autobuzele electrice sau amenajarea unor spații pentru schimbarea bebelușilor în locurile publice. Cele mai multe propuneri, aproape 60, sunt pe domeniul mobilității și al siguranței circulației.

Între idei se numără realizarea unei rute temporare de legătură între Florești și Cluj, prin spate pe la mall, introducerea transportului de noapte în Cluj-Napoca, pe mai multe linii, sau organizarea unui concurs de soluții cu privire la mutarea autogării Beta în zona gării mici.

FOTO: Gara Mică din Cluj-Napoca, așa cum arată acum.

 

Pe acest domeniu se mai propun, între altele, organizarea unei competiții de trotinete electrice, sau realizarea de pasarele pentru pietoni în zonele aglomerate.

Situația propunerilor pe celelalte domenii este următoarea: Alei trotuare și zone pietonale – 41 de proiecte; Spații verzi și locuri de joacă – 19 proiecte; Amenajare spații publice (mobilier urban, iluminat, n.red.) – 26 de proiecte; Infrastructură educațională și culturală – 34 de proiecte; Orașul digital – 20.

Începând de astăzi proiectele sunt analizate de către specialiștii municipalității

„Vom verifica legalitatea și modul în care vom putea implementa acestor proiecte și se va stabili lista proiectelor eligibile. Primăria poate unifica mai multe proiecte cu același obiect și le poate supune la vot în această nouă formă, cu înștiințarea prealabilă a deponenților. Toate proiectele declarate eligibile urmează să fie supuse votului cetățenilor. Este important să rămână acele proiecte care nu se repetă, respectiv proiecte noi, care nu sunt în implementare ca inițiativă a Primăriei sau a celorlalți cetățeni, din anii trecuți”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei clujene, Iulia Perșa.

Din 23 septembrie va începe procesul de vot al proiectelor eligibile. 30 dintre acestea vor intra în a doua etapă de vot, iar jumătate dintre acestea urmează să fie implementate de către administrația locală.

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: