Purtarea măștii de protecție afară va deveni obligatorie în tot județul Cluj

Purtarea măștii de protecție în așa fel încânt să acopere atât nasul, cât și gura va deveni obligatorie în spațiul public în întreg județul, ca de altfel în toate județele unde rata de incidență a cazurilor de Covid-19 depășește 1,5 la mia de locuitori.

Forto: Tiberiu Crișan

 

Hotărârea a fost adoptată de în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență și va fi aplicată în toată țara. Astfel, în județul Cluj, unde incidența a depășit astăzi 5 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, masca de protecție va deveni obligatorie și în localitățile unde numărul îmbolnăvirilor este mic și nu a ajuns la o incidență de 3 la mie, și nici chiar la o incidență de 1,5 cazuri la mia de locuitori.

Printre acestea se numără și Vultureni, Valea Ierii, Petreștii de Jos sau Așchileu, unde ieri nu se înregistra niciun caz de Covid-19.

Decizia va fi luată de Comitetul Judțean de Urgență, care va stabili și data de la care această obligativitate va intra în vigoare.

„Portul măștii reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de protecție împotriva virusului și considerăm că deja de la 1,5 la mie trebuie să luăm această măsură, pentru a putea reduce răspândirea virusului”, a spus premierul Ludovic Orban.

În județele unde numărul îmbolnăvirilor este mai mic, purtarea măștii va fi obligatorie doar în localitățile unde incidența depășește 1,5 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. Decizia urmează să fie transpusă într-o hotărâre de Guvern în această săptămână.

Ungaria, Austria sau Italia au fost reintroduse pe lista „zonelor roșii”

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat luni seara și lista cu țările pentru care de astăzi se impune carantina pentru cei vin de acolo în România . Ungaria, Bulgaria, Italia, Austria, Bosnia-Herțegovina, San Marino și Iordania sunt țări nou introduse în listă.

 

Ne poți asculta și aici: